награди в туризма 2017 церемония на Годишните награди в туризма 2017
Източник и снимка: Министерство на туризма

Раздадоха Годишните награди в туризма 2017

Министерството на туризма връчи вторите Годишни награди в туризма 2017.

Министерството на туризма връчи вторите Годишни награди в туризма 2017 на официална церемония в присъствието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министъра на спорта Красен Кралев, кмета на София Йорданка Фандъкова, народни представители, посланици, кметове, представители на бизнеса, неправителствения сектор и медии. На събитието, което се проведе на 12 декември 2017 г., присъстваха над 300 гости, а водещи бяха лицата на Българската национална телевизия Георги Любенов и Аделина Радева.

Годишните награди са успешна и много важна инициатива, която откроява най-добрия и качествен туристически продукт, каза министър Ангелкова. И допълни, че те не просто посочват най-добрите туристически дестинация или събитие, но и подкрепят труда на всеки регион, община и представител на бизнеса, за да представим България като целогодишна дестинация.

„Страната има дадености не само за летен и зимен или СПА и културно-исторически, но и природа, подходяща за екстремен, приключенски, екотуризъм, просто можем да развиваме всичко. С обединени усилия може да представим страната като бижу, като богатство в четири сезона и да разширим основния ни продукт. Така не просто ще постигаме годишен растеж, но ще превърнем тази тенденция в устойчивост, а туризмът ще е от водещите отрасли за икономиката“, посочи още министърът. Тя информира, че тази година надпреварата е била много оспорвана и за финалистите са дадени повече от 100 хил. гласа.

„Поздравявам победителите и всички участници. Бих искала да насърча тези, които тази година не участваха, да го направят следващата година“, посочи министърът.

Церемонията започна с връчването на специалния приз от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която награди Музей-крепост „Баба Вида“, победител в категорията „Изборът на българите“. Относно наградите Караянчева коментира, че това е една прекрасна инициатива на Министерството на туризма, която представя България по най-добрия начин. За мен е чест да връча специалния приз „Изборът на българите“, който е определен сред множество други национални туристически обекти, допълни председателят на парламента. България е една прекрасна страна, която се развива туристически благодарение на усилията на министерството и на правителството, което го определи като важен сектор, стана ясно още от думите на Караянчева. „Аз приветствам инициативата на Министерството на туризма да превърнем България в целогодишна дестинация, защото имаме прекрасни планини, море, чудесен климат, културно- историческо наследство и още много друго, което да се види. Европредседателството е още една възможност да се покаже страната“, заяви тя.

Победителите във всяка една от 16-те категории получиха статуетки, представляващи стилизиран образ на българската роза, изработени от Димитър Германов специално за церемонията.

Веломаршрут Дунав Ултра спечели надпреварата в категория „Иновация“. Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи наградата на представителя на фирмата Борис Бегъмов. Почетното второ място зае „Виртуално пътешествие през Тунела на времето, интерактивен музей Безистен“ на ОП „Туризъм“, община Ямбол. На трето място се нареди апликация appLighthouse.

В категория „Специализиран туризъм“ победител е 5-звезден шахматен мач под небето, к.к. Албена. Призът бе даден от проф. Атанас Герджиков, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а наградата получи Руслан Йорданов, старши мениджър спорт в Албена АД. Втора позиция в категорията зае СЕНТИДО Марея хотел, к.к. Златни пясъци, а челната тройка се допълва от Български съюз по балнеология и СПА туризъм.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев даде наградата в категорията „Туристическо събитие“. Победител в нея е фестивалът Франкофоли-Благоевград, а статуетката получи Христина Шопова, зам.-кмет на Благоевград. На второ място в категорията се нареди Молитва за Стара Загора, третата позиция остана за Националните фолклорни празници Приморска перла.

Победителят в категория „Туристическа дестинация“ е община Сандански. Наградата връчи министърът на туризма Николина Ангелкова и бе приета от кмета на Сандански Кирил Котев. Община Велико Търново и община Пловдив се наредиха съответно на второ и трето място.

Искрен Веселинов, председател на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, връчи статуетка на кмета на Стрелча Стойно Чачов. Той получи приза от името на „Празник на розата“, която победи в категория „Духът на България“. Челната тройка се допълва от фестивала „Гозбите на Добруджа“, община Силистра, и фолклорен фестивал „С хоро на гроздобер“, община Минерални бани.

Бегликташ е победителят в категорията „Туристическа атракция“. Статуетката получи кметът на Приморско Димитър Германов и тя му бе връчена от Петър Кънев, председател на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм. Почетното второ място зае Античен театър Филипопол, а след него се нареди Биосферен парк Сребърна.

Община за културно-исторически туризъм за 2017 г. е Пловдив. От името на общината наградата получи Виделина Гандева, директор на ОП „Туризъм“, а бе връчена от заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева. Общините Велики Преслав и Казанлък се наредиха съответно на второ и трето място.

Община Минерални бани спечели първо място в категорията „Община за балнео- и СПА туризъм“. Статуетката връчи Даниела Савеклиева, зам.-председател на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, и бе получена от кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер. Челната тройка в категорията се допълва от Велинград и Стрелча.

Силвия Георгиева, новоизбраният изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България, награди кмета на Поморие Иван Алексиев. Статуетката му бе връчена за първото място в категория „Община за морски туризъм за 2017 г“. Втора и трета позиция заеха съответно общините Приморско и Царево.

„Община за планински туризъм за 2017 г.“ е Банско. Статуетката получи Асен Кирицов, зам.-кмет на Банско, и бе връчена от Васил Велев, председател Асоциацията на индустриалния капитал. Чепеларе и Сапарева баня заемат второ и трето място в категорията.

Журналистическата награда в телевизия получи Живко Константинов, NOVA TV, и беше награден от Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на ДСК. Виктор Димчев, Travel TV, зае второ място.

Наталия Йорданова от brat-bg.com. победи в категорията за журналистически награди в онлайн медия, а статуетката връчи Стоян Ставрев, член на управителния съвет на КРИБ. На второ място се нареди Владимир Чугунов от travelbulgaria.news, а на трето Илияна Иванова, flashnew.bg.

Журналистическата награда в печатна медия получи Наталия Малчева, в. „Стандарт“, от кмета на Ямбол Георги Славов. Росица Илиева, Катя Кръстева от списание „Туризъм и отдих“ се наредиха на второ място, третото зае Магдалена Ковачева от в. „Монитор“.

Мариела Русева от Радио „Фокус“ получи статуетка в категория журналистическа награда в радио. Призът бе връчен от Христо Димитров, директор на ансамбъл „Българе“. Втора позиция зае Петра Талева от БНР.

Журналистическа награда в интернет блог получи Юлия Вукова, time2travel.com, от Веселин Василев, изпълнителен директор на iLoveBulgaria. На второ и трето място се нареждат съответно Дарио Диониси, beyondsofia.com, и Марта Рос, mamaenbulgaria.com.