Трявна инициативата „Денят за вас“в Община Трявна
Източник и снимка: Министерство на туризма

Ръст в броя на посетителите в туристическите обекти в община Троян по време на инициативата „Денят за вас“

Ръст в броя на посетителите отчитат туристическите обекти в община Троян по време на инициативата „Денят за вас“. В последния ден на февруари емблематични забележителности бяха с вход свободен в рамките на проекта на Министерството на туризма – Музеят на народните художествени занаяти и приложни изкуства, Художествената галерия „Серякова къща“, Националното изложение на художествените занаяти и изкуства – с. Орешак, и Природонаучният музей – с. Черни Осъм.

Двойно повече гости посрещна Природонаучният музей – с. Черни Осъм в деня на отворените врати. Според представителите на музея инициативата е интересна за туристите. Те бяха заинтригувани от богатото разнообразие от представените едри бозайници.

Засилен интерес отчетоха от Музея на народните художествени занаяти и приложни изкуства. Десетки посетители разгледаха макета на троянската занаятчийска чаршия, който представя облика на града от периода преди Освобождението. Туристите се запознаха и с историческото развитие на керамиката, както и зараждането и развитието на троянската шарка и оформянето на Троянската школа по керамика.

В последния ден на месеца с вход свободен бе и Националното изложение на художествените занаяти и изкуства – Орешак. Туристите, посетили обекта по време на инициативата, се запознаха с уникални предмети на народните художествени занаяти, изработени от изтъкнати майстори от всички етнографски райони на България.

Художествената галерия „Серякова къща“ също посрещаше гости без входна такса. Тя се намира на мястото на родната къща на Георги Серяков (Гио)- Ботев четник, загинал през 1876 г. на Милин камък във Врачанския Балкан.