х-л Виктория Палас, Слънчев бряг х-л "Виктория Палас", Слънчев бряг
Снимка: ВГ АДИзточник: в-к Черноморски фар

Ръст от 7.35% за юни бележи туризмът в Бургаска област

През юни 2017 г. Бургаска област е посетена от 324 000 чуждестранни туристи и е постигнат ръст от 7.35% спрямо същия месец миналата година. Това съобщи Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара.

Най-съществен ръст бележи Франция – 67%. Посрещнати са 1287 френски граждани повече спрямо юни 2016 г.
Туристите от Швеция са с ръст от 50.43% – обслужени са 2666 в повече шведи; Люксембург – ръст от 39.36%.

Бургаското Черноморско крайбрежие възстановява позициите си в страни като Швеция, Финландия, Норвегия, които през последните 3-4 години бележеха спадове с двуцифрени числа.

Постигнати са съществени ръстове и на традиционните ни пазари като: Германия – 12.00% ръст, Великобритания – 12.60% ръст, Полша и Чехия – 15% ръст.

Тревога будят малки пазари като: Естония – спадът е 34.60%, Латвия – спад от 36%, Литва – спад от 18.40%, Казахстан – спад от 46.70%.

Това налага туроператорите и хотелиерите по Южното Черноморско крайбрежие да анализират причините, на които се дължат тези сривове.

„Според нас причините са икономически, недостатъчната реклама, а така също и незавидното ни участие в техни международни изложения“, коментира Иванов.

Предварителните прогнози за руския и израелски пазар се сбъднаха, спадът на израелския пазар е 12.60%, което в абсолютни цифри ще рече, че сме посрещнали по- малко 1222 израелски граждани и 3666 граждани на Руска Федерация, където спадът е от 4%.

Причината според представителите на туристическата камара са в подобрените контакти между Руска федерация и Израел с Република Турция. Но по отношение на Израел има много пропуски в обслужването в началото и края на всеки сезон.

Опитът на Община Варна при обезпечаването на служителите от сектор „Туризъм“ през неактивния период на годината трябва да се изучи и същевременно да се търсят възможности както за удължаване на сезона, запазване на квалифицираните кадри, тяхната квалификация и преквалификация, съветват от Камарата.

С цел удължаване в крилата на летния туристически сезон е необходимо създаване на условия за преструктуриране и изграждане на зали с голяма вместимост – 300-500 души в големи ваканционни селища и хотелски комплекси за провеждане на международни корпоративни конференции и фестивали; семинари, състезания и обучения в областта на математиката, физиката с международно участие на учени и обучаващи, съветват от Камарата..