София
Снимка: Столична общинаИзточник: БНР

Ръст на туристите в София

77% ръст на туристите бележи София за първото полугодие на 2022 г., в сравнение със същия период на 2021 г. Това съобщи заместник-кметът на направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм“ Ирина Савина.

139% е ръстът на чуждестранните и 37% на българските туристи, посетили столицата, спрямо първото полугодие на 2021 г., сочат данните на Единната туристическа система на Министерството на туризма.

Чужденците, които са посетили София, са най-вече от държави като Германия, Румъния, Израел, Италия, САЩ, Румъния, Гърция и др. От началото на годината се отчита засилен интерес към София като туристическа дестинация от британските граждани, съобщават от Столичната община.

Средно 2-3 дни е престоят на туристите в столицата, като ръстът на нощувките е 86%. Водещ дял с 62% сред пренощувалите туристи имат чуждестранните, срещу 38% за българските, показват данните за първото полугодие на годината. За същия период на 2021 г., делът на пренощувалите български туристи е 51%, срещу 49% за чуждестранните.

На гостите на столицата вече се предлагат новите туристически продукти „Винена карта на София“, карта „Опознай птиците на София“ и карта „STREET ART SOFIA“.