Албена курортен комплекс Албена
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: в-к Черно море

Ръст на ирландските туристи прогнозира посланик Майкъл Форбс

Ръст на ирландските туристи се очаква във Варна и близките курорти.

Това стана ясно след среща на кмета на общината Иван Портних с посланика на Ирландия Майкъл Форбс. Като една от причините за положителната прогноза беше посочено привличането на все повече нискотарифни компании и постоянните полети между Варна и Дъблин.

Като гаранция за високата посещаемост на Варна от ирландци посланик Майкъл Форбс посочи стабилността на ирландската икономика, която позволява на хората да вложат повече в пътувания. А добрата реклама на Варна от страна на българите в Ирландия допринася още повече за популяризирането на града, заключи дипломатът. Като малки държави ние трябва да се стремим да вървим напред, използвайки целесъобразно ресурсите си, за да сме конкурентоспособни, каза още Форбс.

Вярвам, че ще има увеличение на туристопотока от Ирландия не само през лятото, тъй като Варна има потенциал да бъде дестинация за четири сезона.
Ефектът от навлизането на повече нискотарифни авиолинии ще е благоприятен и за развитието на бизнеса в града, убеден е Иван Портних.

Варна ще черпи опит от Дъблин за социализирането на зоната около пристанището, стана ясно още след срещата между кмета на общината и посланика на Ирландия.

Профилът на Дъблин е много сходен с този на Варна като пристанищен град, който вече е бил изправен пред предизвикателството да социализира своето пристанище в центъра на града и да премести товарните дейности извън него, каза Иван Портних. Според кмета бихме могли да обменим полезни практики с ирландската столица, прилагани през последните десетилетия.

Дипломатът е дал високата си оценка за свършеното дотук в морската столица и за приоритетните направления, по които се развива градът ни, сред които са туризмът, образованието и IT секторът.