Ягодинска пещера Ягодинска пещера
Снимка: yagodinska-peshtera.comИзточник: Дарик радио - Пловдив

Ръст на чуждестранни туристи в Ягодинската пещера и Орлово око

Ръст на чуждестранните туристи отчитат от Ягодинската пещера и туристическата атракция Орлово око. Между гостите от чужбина преобладават гражданите на Израел, следвани от туристи от Англия и Русия, съобщи за Дарик-Пловдив Сергей Генчев – уредник на Якодинската пещера.

От родните туристи преобладават ученическите групи, категоричен е Генчев.

„Няма туроператорска компания, която да вози туристи в Родопите и да не е включила в маршрута си Ягодинската пещера и Орлово око. Втората туристическа атракция придобива сериозна популярност през последните години, което се отразява и на местното население в района“, добави Генчев. Според негови данни, само в извозването на туристи до връх „Св. Илия“, където се намира Орлово око, са се включели близо 70 джипа с водачи от близките села.

„В Ягодина са само 45, в Гьоврен има 15, в Триград 8, като отделно има в Буйново и други села“, добави уредникът на Ягодинската пещера. Продължава и интересът към сключване на граждански брак в пещерата, както и на площадката за наблюдение, която се намира на близо 1 600 м надморска височина. Очаква се пикът този сезон да е през август.