форум кръгла маса „ЗА конкурентноспособна и просперираща българска икономика“
Снимка: АИКБИзточник: НБТ

Ръководството на НБТ присъства на кръгла маса „ЗА конкурентноспособна и просперираща българска икономика“

На 14 март 2019 г. под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев се проведе кръгла маса „ЗА конкурентноспособна и просперираща българска икономика“.

В форума, организиран от Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара и Българска търговско-промишлена палата, от страна на Националния борд по туризъм (НБТ) участие взеха д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на НБТ, д-р Мартин Захариев, зам.-председател на УС на НБТ, и проф. Стоян Денчев, председател на КС на НБТ.

В рамките на форума представителите на правителството и тези на бизнеса повдигнаха множество въпроси, които трябва да бъдат решени за постигане на по-високи икономически резултати в България.

Д-р Полина Карастоянова отново представи на вниманието на участниците във форума позицията на НБТ относно промяна в модела на финансиране на националната туристическа реклама. Д-р Карастоянова заяви, че разходите за реклама трябва да са 1% от приходите, които носи туризмът за икономиката на страната. При приходи от 6,9 млрд. лв. през 2017 г. дори за реклама да отиват само 0,5% това прави 34,5 млн. лв., а сега бюджетът е наполовина по-малък. При ранните записвания за лятото има спад като една от причините за това са професионалните кампании за привличане на туристи в Турция, Египет, Мароко и Тунис, каза още тя.

В изказването си д-р Мартин Захариев постави фокус върху ползите и потенциала от създаване на работещ механизъм за насърчаване на инвестиционната миграция в България, в съответствие с добрата практика на другите страни от ЕС.