НБТ Президент
Източник и снимка: НБТ

Ръководството на Националния борд по туризъм проведе работна среща с Президента Румен Радев

На 29.03.2022 г. се проведе среща на членове на Управителния съвет (УС) и Контролния съвет (КС) на Националния борд по туризъм (НБТ) с Президента на Република България Румен Радев.

Г-н Румен Радев изтъкна значимостта на туризма като мултиплициращ фактор за българската индустрия. Той поздрави членовете на борда, че въпреки трудните условия са постигнали добри резултати през зимния сезон. Според Държавния глава „България е обречена на туризъм“. Разполагаме с всички предпоставки за развитие на целогодишен туризъм и трябва да направим необходимото, за да се възползваме от даденостите на страната ни, каза той.

След поздравлението отправено от Председателя на УС на НБТ Красимир Гергов, д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор, представи резюме на поставените от НБТ жизненоважни за сектора теми, като наблегна на факта, че България има остра нужда от международна експертиза с ясен и оперативен план.

Г-н Лъчезар Тодоров, член на УС на НБТ, запозна присъстващите с конкретни параметри на туризма, чийто анализ налага предприемането на драстични мерки по отношение на местните данъци и такси, цената на електроенергия, увеличаването на чуждите инвестиции, и най-вече предприемане на масивна маркетингова кампания, с която да отговорим на агресивните кампании на конкурентните ни страни. Що се отнася до помощта от страна на държавата, бихме могли да вземем примера на Германия, която има най-добрите практики в момента, препоръча той.

Г-н Красимир Станев, член на УС на НБТ, предложи изготвянето на жизнена стратегия за развитие на туризма и не изключи възможността да бъдат поискани специални допълнителни помощи от ЕС, поради факта, че нашата страна е по-засегната от военните действия в Украйна. Той представи предложение да се изготви наредба за туристическите курорти, като така биха отпаднали много спънки пред бизнеса, както и би освободило ресурс и време, които биха могли да се вложат в маркетинг и реклама.

Г-н Мариян Беляков, член на УС на НБТ, информира присъстващите, че всъщност от гледна точка на посещаемост зимните курорти бележат значителен ръст дори в сравненние с годината преди Ковид-кризата. Проблемът е, че приходите основно отиват за покриване на нарастналите значитилно разходи, включително и за работна ръка. За огромно съжаление това не води до повишаване на качеството на представяната услуга, тъй като проблемът с персонала е огромен и непреодолим засега, посочи той. Необходимо е да се обвърже образованието с практиката, като студентите биват мотивирани да работят в България в сферата на туризма, предложи г-н Беляков.

Зам.-председателят на КС на НБТ доц. Румен Драганов, член на КС на НБТ, представи възможността и готовността образователната система за дуално обучение, като постави акцента на това, че е необходимо безплатното образование, което държавата предоставя, да се обвърже с ангажимент за задължителен трудов стаж. Той представи важността на това да се обърне парадигмата на говорене за българския туризъм. Положителните послания трябва да станат част от езика на всички, които се обръщат към широката аудитория, препоръчва доцентът.

Д-р Мартин Захариев, Зам.-председател на УС на НБТ, представи пред Президента необходимостта от дигитализация в туризма. „Модерното управление е управление на огромна база данни“, подчерта той, „а като не разполагаме с такива данни, ние не можем да отчетем истинската тежест на туризма. Защото приходите от туризъм не са само приходите от хотелите и ресторантите, но също така и бензиностанциите, в които туристите зареждат, АТМ апаратите, от които теглят пари, роуминга, които използват, магазините за хранителни стоки, от които пазаруват и т.н. Ако се вземат предвид всички тези приходи, може да се определи точният дял на туризма в икономиката, а като се имат предвид всички тези данни може да се постави въпросът пред правителството за по-голяма сума, която да се отдели за туризъм.“

Според доц. Драганов само с консолидиран баланс за туризъм, предложен от Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO), на която НБТ е член, би могъл да се определи реалният дял на отрасъла в икономиката на една страна.

Участниците на срещата останаха единни в мнението си за мястото на туризма в икономиката на страната и отворени за бъдещо сътрудничество и взаимодействие в тази сфера.