Радосвет Радев г-н Радосвет Радев
Снимка: НБТИзточник: Дунавмост

Радосвет Радев: Узото и на Халкидики, и на Златни пясъци е узо – може да си го пиеш навсякъде

Председателят на БСК Радосвет Радев разкри как сме изгубили румънските туристи, които са основен контингент по Северното Черноморие, в интервю за русенския новинарски портал Дунавмост на 25 май 2021 г., част от което представяме:

Вие сте се занимавал доста дълго време с туризъм. Той е един от ключовите сектори за икономиката, очаквате ли някакво сравнително добро темпо на възстановяване, особено сега за летния сезон? Положението там наистина ли е толкова тежко?

– Тежко е и тук мога да Ви кажа, че държавата го направи още по-тежко. Ще Ви дам един пример, който е от Северното Черноморие с основен контингент българи и румънци. Както знаете, румънците са също източноправославни и Великден и Гергьовден за тях са също големи празници, каквито са за нас. На 29 април, когато е последният работен ден преди Великден, Министерство на здравеопазването прие нова наредба за влизанията и излизанията от и в България. Този режим беше по-либерален от досега действащия, но МЗ направи невероятната глупост за „Гинес“ да напише, че наредбата влиза в сила от първи май. И пътуващите, които вече си бяха букнали хотелите, при този държавен идиотизъм си канселираха почивките. Половината хотели останаха затворени.

Какво да ви кажа повече? А ние очакваме държавата да бъде онзи защитник на индустрията туризъм…

Добре, как си го обяснявате? Некомпетентност или нещо друго?

– Некомпетентност, тук е това. Не може да си такъв садистичен вредител, за да причиниш умишлено това. Това си е обикновена идиотия.

Като говорим за туризъм, възможността да не дойдат тази година руските туристи, ще окаже ли такова тежко влияние?

– Вижте, руснаците започнаха да не идват отпреди 6 – 7 години. Това се усещаше плавно, но много назад са годините, когато те бяха номер едно. Трябва да се знае обаче, че руският турист не е само организираният турист.

Преди година някой ги беше преброил – около 300 000 са тези, които имат имоти. Те не могат да дойдат. Разбирате ли, тези, които имат на Св. Влас къщи, именийца и апртаментчета, и те не могат да дойдат. А те вече са похарчили инвестиционния си капитал и така на практика са добавили още едно гърло, което се храни и яде български домати, пие руска водка, прави го в България. В този случай излизаше така, че все едно туристическа България е 15 милиона население, а сега, ако се вдигнем, един-два милиона ще е окей.

Гърция обяви, че ще запази строги мерки дори на плажовете си. В същото време по Е-79 е пълно с автомобили, влачещи зад себе си джетове, лодки, малки яхти. Защо продължаваме да избираме Гърция пред България?

– Може би това е българската носталгия към неостаналото в границите ѝ крайбрежие на Бяло море. Между другото, точно такава е носталгията на румънците към Южна Добруджа.

Миналата година беше нещо подобно, когато можеше да стигнеш до българското Черноморие за 4 часа безпроблемно или да висиш 7 часа в задръстване между Благоевград и Сандански… Благодаря, но това не е моята почивка!

В крайна сметка това искахме – да бъдем свободни в поведението си, да имаме избор. Узото и на Халкидики, и на Златни пясъци е узо – може да си го пиеш навсякъде. Да не говорим, че в момента работещите в туризма са толкова мотивирани да доставят удоволствено преживяване на клиентите си, че аз не бих се отказал да се възползвам от този бонус.