обществена дискусия с министър Ангелкова и туристическия бранш обществена дискусия с министър Ангелкова и туристическия бранш
Източник и снимка: Министерство на туризма

Работодатели, хотелиери, представители на туристическия бранш и кметове на черноморски общини се обявиха против премахване на преместваемите обекти

Работодателски организации, хотелиери, представители на туристическия бранш се обявиха против пълното премахване на преместваемите обекти на морските плажове и курортите с национално значение. Те изразиха категоричната си позиция на обществена дискусия по промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) по инициатива на министъра на туризма Николина Ангелкова на 15 ноември 2017 г. Позицията на бранша е, че трябва да има регулиране и контрол, а не премахване на всички обекти, каквито предложения са постъпили.

В дискусията участваха Васил Велев, председател на АИКБ, Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ, кметове на морски общини и над 100 представители на туристически сдружения, концесионери на плажове и хотелиери.

Преобладаващата част от бизнеса е на мнение, че преместваемите обекти не бива да се премахват, а да се регулират, каза Васил Велев. Той добави, че ако се премахнат тези обекти, ще се създадат редица други по-големи проблеми. Например ще има по-малко приходи в бюджета на държавата и общините, ще има загуба на рентабилност при арендаторите и концесионерите, може да се стигне и до отказ от тази дейност, посочи експертът. Според Велев плажовете ще се лишат от охрана и редица други услуги, ще се даде път на сивия сектор, защото това са услуги, търсени от туристите. Ръстът, който се отчита в туризма, може да се окаже с обратен знак, коментира още той.

Текстовете за пълното премахване на преместваемите обекти нямат финансова обосновка, заяви Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ. Той обясни, че тези промени ще засегнат няколко големи групи. На първо място е държавата, защото може да има дела вследствие на разваляне на договори за концесия. След това общините, заради отлив на концесионери те ще трябва да покрият голяма част от разходите, които сега поемат стопаните на плажове. И на следващо място е обществото, защото голяма група млади хора ще загубят сезонната си заетост. Има очаквания и за повишаване на цените вследствие на липса на конкуренция, обясни още Иванов. И коментира, че това ще доведе до отлив на туристи.

Необходима ни е ясна визия какво трябва да представлява плажът, посочи Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Според него трябва да се престане с желанието за разрушаване, защото така ще загубим туриста. Едно добро намерение без визия не може да става решение, коментира още той.

Заради нарушения на отделни места не трябва да се изпада в крайности, категоричен бе хотелиерът Григор Фиданов. Той бе категоричен, че е много важно плажовете да бъдат групирани, а не да се забранява всичко. И допълни, че забранителният режим никъде не помага. А ако се забранят всички обекти, означава, че на плажовете може да няма дори душове и тоалетни, допълни още той.

Кметът на община Созопол Панайот Рейзи заяви категорична позиция против премахването на преместваемите обекти от курортите и на плажовете. „Влезе ли това в закон, утре всички концесии ще бъдат прекратени. Кой иска да отиде на плаж и да няма къде да изпие една бира?“, попита кметът на Созопол.

Трябва да се мисли за регулиране в посока групиране на плажовете, каза Иво Стефанов, председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове. И допълни, че трябва да се мисли за плажовете извън населените места и за туристите, и за туристическия продукт.

Смисълът на преместваемите обекти са важна част от общественото обслужване, заяви Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ. Тя посочи, че всички разчитаме на туристите и със забрани няма да ги задържим. Според нея е нужна една добра законова рамка, която включва всички регулация, контрол и санкции.

Няма да направя предложение за тотална забрана и пълно премахване на преместваемите обекти, тъй като голяма част от бранша и обществеността са против това, каза в заключение министър Ангелкова, след като изслуша внимателно мненията на двучасовия дебат. Предстои Министерството на туризма да внесе предложенията за промени в ЗУЧК в Министерския съвет, с които ще се направи групиране на морските плажове. Изводът, до които стигнах, е че сме на прав път и е важно да финишираме групирането на плажовете, заяви министър Ангелкова. Тя допълни, че само така можем да отговорим на очакванията и на обществения интерес – да намалим цените на плажни принадлежности, защото за всяка група плаж те ще бъдат различни. Министърът коментира още, че това е услуга, свързана с балансиране на икономическите интереси както на държавата, така и на концесионера, като предвид съответната група на плажа ще бъдат намалени и разходите. Тези промени ще отговорят и на очакванията на кметовете и ще се провокира и инвестиционният интерес, посочи министърът.

Трябва да има регулиране на визията на преместваемите обекти, особено в националните курорти, допълни министър Ангелкова. И коментира, че е нормално в един екип да има различни мнения, те трябва да се обсъдят и в зависимост от това какво иска голямата група експерти, да се прецени къде е балансът.