НБТ Ангелкова работна среща на НБТ и министър Ангелкова
Източник и снимка: Министерство на туризма

Работна среща на ръководството и членове на Националния борд по туризъм с министър Ангелкова

Ръководството и членове на Националния борд по туризъм (НБТ) проведоха работна среща с министъра на туризма Николина Ангелкова на 22 октомври 2019 г.

Обсъдена беше ситуацията в сектора след фалита на най-стария световен туроператор „Томас Кук“ и поуките от нея, като основният фокус беше насочен върху действията, които Министерството на туризма предприе съвместно с бизнеса за запазване позиционирането на България като стабилна дестинация за организиран туризъм. Многобройните ми срещи с големи туроператори, включително и в Германия, са с главната цел максимално бързо туристите на „Томас Кук“ за България да бъдат поети от други туристически компании.

Изразена бе готовност капацитетът на туристи от фалиралия туроператор да бъде поет от световни туроператори, надяваме се дори през 2020 г. да увеличим допълнително потока на организирания туризъм за България, каза министър Ангелкова. Министърът и представителите на бранша се обединиха около тезата, че ситуацията след международната криза е трудна за всички, но сега основното е да се начертаят бъдещите стъпки, които да гарантират пазара следващата и идните години и така да намалят негативните последици за бизнеса.

Министър Ангелкова заяви, че за да бъде насърчен секторът, ще се задейства механизъм за стимулиране на организирания туризъм, за който вече говори премиерът Бойко Борисов, като посочи размера на финансовия ресурс в рамките на 15 млн. лв.

Благодаря на министър-председателя за тази допълнителна подкрепа за българския туристически бизнес, подчерта Ангелкова. Механизмът ще бъде насочен именно към организирания туризъм през реклама на структуроопределящите за страната ни пазари. Водещият критерий за подкрепата ще е увеличен брой туристи към България, настанени в местата за настаняване, които работят през Единната система за туристическа информация. Отделно се предвижда рекламна кампания по всички целеви туристически пазари.

На предложения от бранша за облекчаване на визовия режим министър Ангелкова съобщи, че продължава усилената работа с Министерството на външните работи за въвеждане на многогодишни туристически визи и за издаване на електронни визи. Очаква се в споразумението за партньорство в новия програмен период да се предвидят допълнителни стимули от ЕС за развитие на туризма и културата, стана ясно на срещата.

Представителите на ръководството на Националния борд по туризъм изразиха позицията си, че туризмът е структуроопределящ сектор за българската икономика и подкрепата за инвеститорите в бранша създава условия за растеж и стабилност и е ясен знак, че усилията на бизнеса за създаване на качествен туризъм са видими.

От организацията, която обединява крупните инвеститори в сектора, изразиха убеждението си, че е необходим стабилен ресурс за популяризиране на България като туристическа дестинация, особено в ситуацията на ожесточена конкуренция за туристи и при международни кризи. В заключение на срещата бе изразена готовност за общи инициативи и сътрудничество между Министерството на туризма и Националния борд по туризъм в усилията им за подкрепа на сектора и за превръщането на страната в конкурентна целогодишна дестинация.