Ангелкова Виена министър Ангелкова и министър Кьостингер
Източник и снимка: Министерство на туризма

Работна среща на министритите на туризма на България и Австрия

Министър Ангелкова разговаря във Виена с Елизабет Кьостингер, министър на устойчивото развитие и туризма на Австрия.

Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря с Елизабет Кьостингер, министър на устойчивото развитие и туризма на Австрия. Двете се срещнаха по време на 17-ия Европейски туристически форум във Виена, който се откри на 1 октомври 2018 г. Това е основно събитие в областта на туризма по време на австрийското председателство на Съвета на ЕС.

Министър Ангелкова и г-жа Кьостингер подчертаха неразделната връзка между устойчивостта и туризма, която допринася за запазване на статута на Европа като водеща туристическа дестинация в света и популяризиране на културните и историческите ценности на ЕС. Двете се обединиха и около тезата, че има голям потенциал за развитие на туризма между двете страни.

Министър Ангелкова представи пред австрийския си колега резултатите от срещата на министрите на туризма в София, която се проведе в рамките на председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Форумът, организиран от българското Министерство на туризма през февруари 2018 г., събра над 500 делегати от страните членки на ЕС и Западните Балкани. На форума делегатите подчертаха, че за развитието на туризма е важно да се използват възможности за финансиране на туристически проекти по оперативните програми. Тогава във форума в София се включиха Елжбиета Биенковска, европейски комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП и Зураб Пололикашвили, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН.

Министър Ангелкова отправи официална покана към г-жа Кьостингер да посети България и пожела на австрийското правителство успешно председателство на Съвета на ЕС и постигане на всички заложени цели.