Ангелкова Н.Пр. Дун Сяодзюн и министър Ангелкова
Източник и снимка: Министерство на туризма

Работна среща на министър Ангелкова и новият посланик на Китай в България Н.Пр. Дун Сяодзюн

Министърът на туризма Николина Ангелкова прие новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Китай в България Н.Пр. Дун Сяодзюн и обсъди с него перспективите за двустранно сътрудничество в сектора.

За нас Китай е изключително важен и перспективен пазар, който привлича вниманието и на други балкански държави за създаване на съвместни туристически продукти за азиатската страна, посочи министър Ангелкова. Имаме намерение да работим съвместно с Вас и с представителите на китайския бизнес, за да създадем продукти, привлекателни за китайските туристи. Убедена съм, че България предизвиква интерес и като инвестиционна дестинация за китайските предприемачи, заяви още министър Ангелкова.

В разговора тя открои международния форум за инвестиции, проведен в края на месец май тази година в Слънчев бряг, където участваха представители на туристическия сектор от Китай.

Министър Ангелкова отбеляза, че богатото ни материално и духовно наследство и разнообразният фолклор привличат интереса на китайските туристи и затова полагаме усилия страната ни да става все по-позната за тях. През 2017 г. Министерството на туризма откри първия информационен център на България в Шанхай. Две години преди това бе подписан Меморандум за разбирателство между Министерството на туризма и Китайската национална туристическа администрация. Той се изпълнява последователно и успешно, припомни министър Ангелкова. Тя сподели, че министерството подготвя откриване на още информационни центрове на България в Китай, което ще улесни сближаването на бизнеса и туристите от двете страни.

България има много предимства – изключителна природа, красиви градове и голямо гостоприемство, отбеляза посланик Дун Сяодзюн и сподели впечатленията си от градовете Карлово и Казанлък, към които китайските туристи проявяват силен интерес. Н.Пр. изрази твърдото си желание и готовност за общи инициативи, които да развият допълнително туризма между двете страни. Той благодари за пожеланията на министър Ангелкова за успешен мандат в България.