Фандъкова кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и членове на НБТ
Снимка: НБТИзточник: София Костадинова, НБТ

Работна среща на членовете на НБТ с кмета на Столична община и кандидат-кмет Йорданка Фандъкова

На 9 октомври 2019 г. в София се проведе работна среща на членове на Националния борд по туризъм (НБТ) с кмета на Столична община и кандидат-кмет Йорданка Фандъкова, на която бяха обсъдени възможностите за взаимодействие между бизнеса и Столична община.

Г-жа Фандъкова изрази високата си оценка към НБТ и положителното си отношение към партньорството с членовете на нашата организация, чийто професионални съвети биха оказали тласък за устойчивото развитие на туризма в столицата. Йорданка Фандъкова сподели, че за последните 10 години броят на чуждестранните туристи се е увеличил с над 80%, като от началото на годината ръстът спрямо предходната 2018 г. е 2%. Безспорно принос за този растеж оказват вложените от Общината над 53 млн. лв. за реставрация на Базиликата, Банята, Западната порта на Сердика, Триъгълната кула, но също така и присъствието на големите хотелски вериги в София, чиито представители са сред членовете на НБТ.

Д-р Полина Карастоянова, Изпълнителен директор на НБТ, изрази благодарността си за положителната посока и активната дейност на Столицна община, като отбеляза няколко насоки на взаимодействие, а именно важността на развитието на конгресния туризъм, разработването на Витоша, като уникална туристическа дестинация, за съжаление играеща ролята на „стенен тапет“ за софиянци за този момент, както и дигитализацията, без която и най-привлекателното място не би получило подобаващото му се място в днешния свят.

Г-н Гергов, Председател на УС на НБТ, предложи да се увеличи бюджетът за реклама на Общината, като така ще може да се привличат туристи, които бихме желали да посещават столицата ни, а не такива, привлечени от ниските тарифи на самолетните билети. Според Живко Иванов от Галакси Инвестмънт Груп, по този начин „ще се гарантира добрия профил на туристите“, които ще са необходими на София особено с предвижданията за увеличения с 50% на леглата на 5 звездните хотели за 2020 г. и с над 70% за 2021 г.

Според д-р Мартин Захариев, Зам.-председател на УС на НБТ, развитието на дигитализацията е основната посока, в която трябва да бъдат насочени професионални усилия, за да успее София, когато се кандидатира отново за European Capital of Smart Tourism , да успее да се нареди сред градове като Хелзинки, Малага, Копенхаген, Любляна, на базата на реални съществуващи услуги.