Национален туристически регистър Национален туристически регистър
Източник и снимка: Министерство на туризма

QR код ще информира туристите за избраните туроператор, хотел или планински водач

Специален QR код ще препраща потребителите към Националния туристически регистър, за да се информират за избрания от тях туроператор, хотел, заведение за хранене и развлечение или планински водач. Кодът ще се поставя на задължителните удостоверения, които всички те трябва по закон за имат, за да извършват дейност.

При сканирането му той ще препраща туристите към данните на съответния обект в регистъра. По този начин всеки, който пътува ще получава през смартфона си нужната информация, обявиха от министерството на туризма.

Чрез кода потребителите ще могат да следят има ли избрания от тях туроператор задължителната по закон застраховка.

Това те могат да правят и в момента, но през сайта на Министерството на туризма, влизайки в Националния туристически регистър. В него месец преди изтичането на застраховката името на туроператора „светва“ в оранжево, а след изтичането й – в червено. Това помага на туристите да се ориентират, когато решат да правят резервации за почивки, коментира министърът.

Администрацията ще получава и сигнал при рязко завишаване на лимита на застраховката от даден туроператор. По този начин ще бъде осигурена допълнителна защита на туристите, защото практиката от последните години показа, че често след рязко увеличаване на лимита, туроператори обявяват неплатежоспособност.