Buta Airways самолет на Buta Airways в полет
Снимка: Buta AirwaysИзточник: Bloomberg България

Пряката самолетна линия София-Баку привлича инвестиции

Пряката самолетна линия София- Баку спомага за сближаването на двете столици и за развиването на туризма. Такова мнение изрази посланикът на Република Азербайджан Наргиз Гурбанова в предаването „Светът е бизнес“ на телевизия Bloomberg България на 19 юни 2018 г.

„Много съм горда да кажа, че чрез тази авиокомпания успяваме да срещнем нашите компании и хора. Много скоро ще организираме научни експедиции от България към Азербайджан с тази авиокомпания. Асоциацията на българските винопроизводители наскоро проведоха доста голямо мероприятие в Азербайджан. Buta Airways беше факторът, който позволи това събитие да се случи. Гледаме на България не само като на важна дестинация за нашата авиокомпания, но също така и като много жизненоспособна транзитна страна. Българите обичат да пътуват, азербайджанците също. Затова смятаме, че има много голям потенциал за развитието на тази авиокомпания през близките години“.

По думите ѝ миналата година около 3,5 млн. азербайджанци са посетили други държави за туристическа цел. А през 2016 и 2017 с15-16 хил. азербайджанци са дошли в България като туристи.

Според нея има потенциал все повече туристи от Азербайджан да посещават България.

„След като открихме тази линия, започнахме да получаваме много запитвания от страна на бизнеса, на бизнес общността. Това засяга не само търговията, но и взаимни инвестиции. Ако погледнете картата, ще видите, че нашите държави са много важни играчи в регионите, тъй като при нас има политическа стабилност, предвидимост като партньори и много добри отношения с нашите съседи. Имаме и много важен икономически потенциал, която може да бъде от полза за всички останали“, коментира още посланикът.

„Много се гордея, че сме стратегически партньори. Всичко започна преди много години, когато нашият лидер Гейдар Алиев посети България през 1985. А после сегашният президент Илхам Алиев постигна ново ниво на партньорство. Можем да кажем, че си сътрудничим усилено в сферата на енергетиката, транспорта, културата, туризма, образованието, спорта. Имаме и много други възможности за разширяване на това партньорство. Разбира се, срещите на високо равнище допринасят за това сътрудничество. Миналата година имахме честта да посрещнем президента г-н Радев в Азербайджан, а по-рано тази година и премиера Бойко Борисов. Редовните контакти на министерско равнище са много важни за нас и поддържаме тази скорост на развитие“.

Посланикът на Република Азербайджан подчерта важността на енергийната свързаност между двете страни, участието в проекта ТАНАП, както и важността на жп пътя Баку-Карс за българския бизнес.