проверки
Снимка: МТИзточник: БТА

Проверките по граничните пунктове срещу некоректни туроператори ще бъдат безсрочни и изненадващи, каза гл. инспектор от КЗП Бургас

„До момента на ГКПП „Лесово“ няма констатирани нарушения, които се отнасят към компетенциите на Комисията за защита на потребителите.“ Това обяви пред журналисти главният инспектор към бургаското звено на комисията Кристина Касабова, след като днес на пункта с южната ни съседка започна съвместна инспекция на няколко държавни институции за пресичане на нелегални практики в туристическите услуги.

“Кампанията продължава, тя е безсрочна. Ще продължи да има изненадващ характер, проверки ще се правят в различни часове и в различен диапазон от време. Целта е да се пресекат опитите за нерегламентирани практики при туристическите услуги. Комисията за защита на потребителите проверява за стриктно спазване на текстовете в Закона за туризма. Основно се проверява регистрирани ли са превозвачите, как точно се осъществява пътуването на туристическите групи, имат ли съответните разрешителни за туроператорска дейност, извършващите такава дейност лица“, каза инспектор Касабова.

По думите ѝ, за липса на разрешителни за извършване на туроператорска дейност, глобата може да достигне 10 000 лева за юридически и до 5000 лева за физически лица.

„Извършва се и контрол по отношение на лицата, които упражняват свободно своята професия като екскурзоводите например. Съблюдаваме за това дали те са регистрирани по Закона за туризма в Министерството на туризма, дали фигурират в Националния туристически регистър и съответно дали имат идентификационна карта. Тази идентификационна карта показва, че лицето действително е екскурзовод. При нарушения в тази връзка санкцията е 1000 лева“, допълни още Кристина Касабова.

Проверките на ГКПП „Лесово“ започнаха рано сутринта на 11 март. В тях се включват представители на туристическото ведомство, Комисията за защита на потребителите (КЗП), Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и Икономическа полиция. Синхронната работа на институциите е резултат от постъпила в Министерството на туризма информация, свързана с опасенията на туристическия бизнес за разрастването на сивия сектор. На пункта с южната ни съседка до обедните часове бяха проверени четири туристически автобуса. Съставен е един акт за нарушение от ИА „Автомобилна администрация“. Това е третата съвместна инспекция на институциите след изненадващите проверки на „Кулата-Промахон“ и „Капитан Андреево“.

“Към момента Министерството на туризма, съвместно с другите контролни органи, извършва проверки по всички гранични пунктове, като тази дейност ще продължи до края на 2023 година. Извършили сме няколко такива инспекции. Има установени нередности, като са издадени и съответните актове за административни нарушения. Продължават проверките по отношение на лицата, занимаващите се с туроператорска и екскурзоводска дейност на колегите от Комисията за защита на потребителите. Ще бъдат обхванати всички контролно-пропускателни пунктове в страната“, каза Елеонора Младенова, началник отдел „Регулаторни механизми в туристическите дейности“ към Дирекция „Концесиониране наемна и регулаторна дейност в туризма“ при Министерството на туризма.

По думите ѝ, най-честите нарушения, които се констатират са по отношение на превозвачите, което попада в компетенцията на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. До момента е установено само едно лице, което извършва нерегламентирана екскурзоводска дейност.

„Проверките започнаха от началото на годината по инициатива на Министерството на туризма. Надяваме се „сивият“ сектор да бъде прекратен и всички лица, превозващи туристи да бъдат вписани в Националния туристически регистър и да извършват регламентирана дейност, по реда на Закона за туризма“, допълни още Елеонора Младенова. Припомняме, че проверките са резултат от постъпила в Министерството на туризма информация, свързана с опасенията на туристическия бизнес за разрастването на сивия сектор.