участници във втория Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути 2018
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: НБТ, МТ

Проведе се вторият Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути 2018

София отново бе домакин на поредния Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути 2018. Мероприятението се проведе на 15 и 16 ноември 2018 г. в хотел Балкан, София.

В срещата на високо ниво на тема „Изследване на ролята на правителствата в създаването на исторически маршрути“ в първия ден на конгреса се включиха представители на ресорните министерства на България, Гърция, Турция, Иран, Афганистан, Камбоджа, както и от Световтата организация за туризъм и Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, които представиха своя опит и обсъдиха различни начини за пълноценно използване на потенциала на културното наследство за развитието на туризма, като същевременно се гарантира, че той допринася за постигането на целите за устойчиво развитие.

На конгреса бяха представени подробно и политиките на разработени културно изторически маршути като „Виа Родопика“ в българските Родопи, средиземноморския „Маршрут на финикийците“, маршрута „Свети Яков“ в Галисия, Испания, и маршрут „Магистрала 66“ в САЩ.

На втория ден на конкреса се разгледаха предизвикателствата и възможностите за развитие на транснационални туристически маршрути по примера на „Пътя на коприната“.

В рамките на събитието Министерството на туризма организира и двудневно туристическо изложение в Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“, зона Ларгото, на което бяха представени български традиционни продукти и културни забележителности в различни общини.