Източник и снимка: Община Велико Търново

Противоепидемичните мерки отложиха Международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново за пролетта на 2022 г.

Новите противоепидемични мерки, въведени със заповед на здравния министър, правят невъзможно провеждането на Международното изложение „Културен туризъм“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Най-голямата специализирана туристическа борса трябваше да се проведе от 21 до 23 септември 2021 г. Заради настоящата ситуация изложението се отлага за пролетта на 2022 година.

Направените парични преводи по сметката на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ за участие във форума ще бъдат възстановени на участниците.

Отлагането на изложението обаче няма да повлияе на оценяването на номинациите в Националния конкурс READ & TRAVEL („Чети и пътувай”) и Националния студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика. Пред финал е работата на журитата, а наградите ще бъдат обявени от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ на сайтовете https://culturaltourism.info/ и https://read-travel.eu, както и в медиите.

Международното туристическо изложение „Културен туризъм” – Велико Търново, е първият специализиран форум за популяризиране на културния туризъм и неговото значение за България като туристическа дестинация. Вече дванайсет години държавните и неправителствените организации, общините и музеите, научните среди и бизнесът представят във Велико Търново своята дейност, добри практики и събития, които променят нагласата у нас към един от най-интересните и нестандартните видове туризъм. Нарушавайки наложената през последните 20 години структура на българския туризъм, културният туризъм доказва своя потенциал независимо от закъснелите инвестиции в неговото настояще. Гаранция за развитието и ефективността му в бъдеще е промяната в обществените нагласи за стойността и значението му като вид туризъм с изключителна привлекателност за европейските туристи.