граница граница
Източник и снимка: МВнР

Промяна в режима на работа на ГКПП на Република Северна Македония

Считано от 17 юни, служебното правителство на Република Северна Македония (РСМ) взе решение за отварянето на всички ГКПП със съседните държави за чуждестранни граждани, както за транзитно преминаване, така и за посещение на територията на РСМ.

Запазва се условието транзитът на чужди граждани да се осъществява на вход през един и изход през друг ГКПП, в срок до 5 часа.

Транзитиращите чужденци са длъжни да не напускат съответния най-кратък магистрален или локален път. Транзитът се удостоверява с попълване на декларация по образец на вход в страната и предаването й на компетентните гранични власти на изход от страната. Чрез тези декларации ще се контролира времетраенето на транзита.

Условията към чуждестранните граждани, желаещи да посетят РСМ, остават в сила, а именно:
1. Представяне на негативен PCR тест, с валидност до 72 ч., на влизане в страната;
2. Задължителна 14-дневна самоизолация, за чието изпълнение следи МВР на РСМ.

В сила остава и мярката за задължителна 14-дневна държавна карантина на всички граждани, които имат регулиран престой в РСМ, но не са представили валиден PCR тест или са представили невалиден такъв на влизане в страната.

При нужда от съдействие, българските граждани в Република Северна Македония могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Скопие на следните телефонни номера: +389 2 3229 444; +389 2 3246 491, както и на дежурен телефон в извънработно време – +389 75 280 013.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg