Източник и снимка: БТА

Програма на развитието на туризма до 2030 г. беше представена в Болград

Стратегия за развитието на туризма в община Болград, Украйна, беше представена днес. Събитието се проведе в Болград с участието на кмета Сергей Димитриев, съобщи за БТА Светлана Драгнева, главен редактор на вестник „Българите: вчера, днес, утре“.

Програмата обхваща периода до 2030 г. и е част от бъдеща международна съвместна стратегия за развитие на туризма с Румъния и България, по-конкретно побратимените градове на Болград – Генерал Тошево (България) и Мурфатлари (Румъния). Стратегията е изготвена след проведено проучване сред жителите на Болград, което показва, че според 98% от анкетираните региона има огромен туристически потенциал.

Украйна е дом на най-голямата българска историческа общност зад граница. Около 200 000 българи живеят в страната, по данни на българското Министерство на външните работи. Болград е възприеман като своеобразна „духовна столица“ на бесарабските българи. Градът е основан през 1821 г. от български преселници, а заслуга за заселването им има руския генерал Инзов. В края на август министърът на външните работи Светлан Стоев посети Болград по случай 200-годишнината на града.