плаж на Златни пясъци плаж на Златни пясъци
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: радио Фокус - Варна

Проф. Стоян Маринов: Хотелиерите трябва да насочат вниманието си към туристи от балканските пазари

За да компенсират отлива на туристи от западните пазари тази година, хотелиерите във Варна и региона ще трябва да компенсират като насочат вниманието си към гости от близки и балкански държави. Това коментира за радио „Фокус“ – Варна проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. Според него причината е в променената геополитическа обстановка.

„Ясно е вече, че Турция, Египет и Тунис са печелившите дестинации в Западна Европа и на руския пазар. И ние сме скачени съдове, когато те са във възход, ситуацията при нас е трудна и обратно. Три години ние бяхме във възход, те бяха в криза. При нас дойдоха туристи, които преди предпочитаха да ходят в споменатите дестинации. Сега отново се върнаха към тях“, обясни специалистът.

Той обаче, отчете със съжаление, че българските хотелиери не са успели да превърнат тези туристи, в свои трайни клиенти.

Затова, според него, браншът ще трябва да насочи вниманието към съседни страни, от където туристите идват с автобуси и лични автомобили.

„Говоря за Румъния, Украйна, Молдова, Македония. Защото има проблеми с недостиг на летателни капацитети към България. Бумът, който в момента преживяват Египет, Тунис и Турция, привлече много самолетни седалки към тези дестинации. Ще трябва да компенсираме с туристи от близките, балканските пазари“, уточни проф. Маринов.

Според него, освен това хотелите ще трябва да наблегнат на електронните канали и резервационни системи, които привличат неорганизирани, индивидуални туристи, които да използват алтернативни видове транспорт – автобусен, железопътен или пък нискотарифните превозвачи, които летят към България.

„По този начин може да се компенсира отливът, който се очаква да се случи с организираните туристи“, каза още представителят на Варненската туристическа камара.