проф. Стоян Денчев проф. Стоян Денчев в ефира на Канал3
Източник: Канал3

Проф. Стоян Денчев: Около 100 милиона лева загубите за българския туризъм след фалита на „Томас Кук“

За фалита на „Томас Кук“ и последиците за нашия туризъм разказа проф. Денчев, председател на КС на Националния борд по туризъм (НБТ), в предаването „Денят на живо с Наделина Анева“ по Канал3 на 1 октомври 2019 г.

„Правихме различни изчисления, мислим че ще бъдат около 100 милиона лева загубите за българския туризъм. На първо място ще бъдат засегнати доста български хотели“, подчерта проф. Денчев.

Той обърна внимание на адекватната и бърза реакция на министъра на туризма Ангелкова след фалита на „Томас Кук“.

„Ще напишем писмо към премиера с препоръка ако може да се отложи плащането на данък печалба на българските фирми, защото по същество средствата ги няма – средствата от „Томас Кук“. Става дума за около 40-50 фирми, те са много, те са структуроопределящи за туризма по Черноморието. Надявам се да бъде адекватна реакцията и на целия Министерски съвет за едно решение, което да е в полза на българския туризъм.

„Министър Ангелкова работи усилено за прехвърляне на заявките от „Томас Кук“ към други оператори за следващия сезон. И трябва да засилим руския пазар, немския пазар, китайския пазар, южнокорейския – защо не, това посещение на премиера може да окаже много благотворно влияние“, допълни той.

„Имаме писмо, което подготвяме до премиера, ще искаме сеща и с министър-председателя. На първо място трябва да решим визовите проблеми на руснаците. Други държави дават виза на руснаците в рамките на правилата на ЕС, а ние в някой случаи се правим на по католици от папата. Трябва да се обърнем към руснаците, но не само към тях – към украинци, казахи, за да запълним този вакум от туристи, от които туризмът ни се нуждае“, предлага проф. Денчев.

„В предложението на НБТ към премиера става дума само за засегнатите фирми, които нямат реалните постъпления, за да платят данъка си. Надявам се, че министър Ангелкова ще намери интелектуалния ресурс, за да намерим възможности „Томас Кук“ на първо място да се издължи. В България нямаме гаранционен фонд за туризма, но трябва да намерим гаранционните фондове от британското правителство“, каза той.

„Аз съм убеден, оптимист съм, че ще намерим ресурс да си върнем дължимото – дали на траншове или не. Трябва да застанем като един зад нашето правителство и да бъде получено всичко дължимо. Надявам се да няма фалити на български хотели, струва ми се, че хората са направили така, че едни постъпления да се заменят с други. Смятам, че няма да има български фалити. Мисля, че следващото лято тези хотели пак ще отворят“, смята професорът.

„Англичаните имат законовото и моралното основание да платят – не само на нашите, но и на всички останали фирми. Това е и обеца на ухото – да се плаща веднага след услугата. Това ще доведе до ново отношение на българския туризъм към тези международни компании – да се плаща веднага при извършване на услугата. Ние трябва да вярваме във възможностите на българския туризъм, които са големи, вярвайте ми! И ние да помагаме на действията на правителството ни“, заключи той.