Старинен Пловдив Старинен Пловдив
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: БНР

Проф. Румен Драганов: Водещ е културният туризъм в градска историческа среда

Туризмът в България, както и в другите страни, продължава да се възстановява след пандемията от Ковид-19.

Миналата година, независимо, че надхвърлихме броя на общо влезлите в страната със 75 000 в годишен план, лятото не беше добро.

Това заяви пред Радио Пловдив проф. Румен Драганов, директор на Института за анализ и оценка на туризма.

Той посочи, че по-големият ръст на туризма през 2023 година се дължи на месеците януари, февруари и март, както и октомври, ноември и декември. Т. е дължи се на културния туризъм в градска историческа среда, много повече отколкото летния морски рекреативен туризъм.

Драганов припомни, че министерството на туризма е отпуснало 5 млн. лв. и след значителна рекламна дейност по отношение на цялата Черноморска Ривиера се е стигнало до сегашния резултат – близо 20% ръст на ранните записвания на немския пазар и близо 70% ръст на пазар Великобритания.

Много полети регистрират летищата в София и Пловдив. Но с много повече туристи са и други градове като Велико Търново, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора.

Това означава, че България я предпочитат като една сигурна, спокойна, стабилна дестинация и от уста на уста се предава именно това: „Елате в България, много е добре!“, коментира Драганов.

Засега само печелим от войната в Украйна, коментира Драганов. Той припомни, че туризмът – хотелите са взели над 250 милиона за обслужването на т. нар. украински бежанци. Една част от тях се чувстваха съвсем като туристи, подчерта експертът.

По думите му, изместването на центъра е пренасочило туристи към нашата страна.

Що се отняса до войната в ивицата Газа, експертът обясни, че т. нар. израелски туризъм е скочил през последните няколко години и това няма да престане.

Драганов цитира още статистика: 12,5 милиона чужденци влизат в България годишно. От тях над 60% са от граждани от страни в ЕС и от съседните държави Гърция, Турция и Румъния.

Ако Южното Черноморие иска да има туристи през зимата, трябва да направи туризма целогодишен. А това означава да има топли хотели – комбайни, които да работят целогодишно с равна температура от 22 градуса вътре, подчерта Драганов.

По думите му, ние нямаме нито един такъв хотел и нямаме капацитета на всеки 15 минути да идват и да кацат самолети с туристи.

Водещ е интересът – кой иска да дойде в България, коментира Драганов. И даде пример с Летище Пловдив, което сключи договори с испански авиокомпании. В случая испанският туроператор поема отговорността за престоя на испанските туристи в България.

„Потенциалът на туризма в България е огромен. Като марки и екипировка ние имаме най – дорото, което го има и в света. Ние сме си абсолютно на световно ниво.“