Източник и кадър: bTV

Проф. Румен Драганов: Най-много българи са пътували до Гърция и Турция за Великден

Данните на Института за анализи и оценки в туризма показват, че най-много от сънародниците ни, пътували в чужбина, са избрали Гърция и Турция. Това обяви проф. Румен Драганов в ефира на bTV на 29 април 2023 г.

„Около 260 000 българи са пътували в страната, а 75 000 в чужбина по време на великденските празници. И през лятото, и през другите сезони големият брой сезони се реализират от вътрешните пазари. Насърчаването на вътрешния туризъм създава работни места и подобрява местните икономики“, обясни директорът на Института за анализи и оценки в туризма проф. Румен Драганов.

Според данните на Института за анализи и оценки в туризма разходите за почивка в България са били 380 лв., а в чужбина 425 лв.

„Хората пътуват до близки места, в Турция заради шопинг, в Гърция, защото имат установени места, на които ходят. Свикнали са“, коментира Румен Драганов.

Отчетен е ръст от 19% в туристите, посетили България през зимния сезон.

Той заяви, че се очаква много силен летен туристически сезон.

„С 40% са се увеличили ранните резервации за почивка през лятото тази година. Възстановяваме целия британски пазар, много голям интерес от Полша, Словакия, Израел“, коментира още Румен Драганов.

Вижте целия разговор: