Източник и кадър: БНТ

Проф. Румен Драганов: Летният туристически сезон ще бъде евтин, в някои случаи цените са по-ниски от 2019

Летният туристически сезон ще бъде евтин като в някои случаи цените са по-ниски от 2019 година, заяви в ефира на БНТ директорът на Института за анализ и оценка в туризма проф. Румен Драганов на 8 май 2023 г. Той допълни, че прогнозираният ръст в цените от около 17% спада и в момента е на ниво от 11%. Напомни и че има различни ценови пакети – от по-бюджетни до суперлуксозни, така че окончателната цена на почивката зависи от избора и възможностите на клиента.

„Сезонът ще бъде евтин. Голямата конкуренция доведе до това, че хората са прагматични и използват механизми хотелите да бъдат пълни. В някои случаи цените са по-ниски от 2019“, каза проф. Драганов.

Той коментира и поредния случаи на върнати български туристи на влизане в Мексико. Според проф. Драганов не може да се говори за предразсъдъци на мексиканските власти към източноевропейците. Той обяснява случаите на върнати туристи със строгата политика, която преваждат мексиканските власти заради огромния бежански натиск в страната. Напомни, че граничните офицери имат право да не допуснат всеки, който не може категорично да докаже, че влиза в Мексико с цел туризъм.

„Изключено е да има политическо решение да не се приемат източноевропейци в Мексико. Представете си граничен офицер в Мексико да има настроения спрямо Източна Европа, това е абсурд. Трябва да излезем от това мислене. Разбирате ли, че там става въпрос за една манифестация като тази на военния парад, който онзи ден гледахме у нас – една огромна манифестация, само че от бежанци, е на границата с Мексико. И това не са бежанци от Източна Европа. Те са отвсякъде и причините им са най-различни.

Решението за влизане в която и да е страна, е решение на офицера на място. Това че имате документите, не означава, че ще ви пуснат. Офицерът трябва да се убеди, че влизащият в Мексико няма да остане за постоянно там. И няма значение, че идва от ЕС или откъдето и да е. И когато пътува цяло семейство и при въпросите офицерите не достигат до извода, че това са хора, които действително идват за туризъм – ще бъдат пет дни и ще се върнат, а имат неопределена цел, могат да ги върнат“, каза проф. Румен Драганов, директор на Институт за анализ и оценки в туризма.