Източник и кадър: Bulgaria ON AIR

Проф. Румен Драганов: Имаме хаотична реклама за привличане на туристи, но годината е върхова

Месеци преди началото на летния туристически сезон рекламата за Южното ни Черноморие започна. Предвидени са 2,4 млн. лева. Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов определи като ключово отделянето на средства за реклама на морските общини.

„Добри пари. Имаме съучастие – 60% от Министерството на туризма, 40% са от местни фирми. Ключово е това, че се първи с туроператори“, коментира Драганов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Туристите в даден град зависят от местния туристически гении, напомни той.

„Кметът, главният архитект, експертите по туризъм, местната общност – това е стъпка напред. Стои въпросът за координация. В момента имаме хаотична реклама. За да се позиционира във времето, нашата конкуренция си е направила туристическа организация, която се занимава с рекламата. Ако някой мисли, че българският туризъм се крепи на 5 млн. или 18 млн. лв., които министерството получава от държавен бюджет, съжалявам. Тези туристи идват чрез техните телефони“, смята директорът на Института за анализи и оценки в туризма.

Това дава яснота до каква степен хотелите ни са с дигитализация, че да привлекат самостоятелно туристите, подчерта Драганов.

„Знаем, че 38%, например, се завръщат в България. Това са данни, които следи от години. Тази година очакваме морето да се върне от нивата през 2019 г. Това става с 50% увеличение на седалките на английския пазар, интензивна реклама в Германия“, обясни директорът на Института за анализи и оценки в туризма в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че причините да загубим немския пазар са много и прогнозира, че годината ще бъде върхова по отношение на туризма.

Гледайте целия разговор във видеото: