Румен Драганов
Снимка: НБТИзточник: БНР

Проф. Румен Драганов: Има ръст на градския културен туризъм

„В момента в интернет има огромно предлагане в съседни страни – Гърция, Турция, Северна Македония, както и за страни от Европейския съюз и от света“, увери проф. Драганов, директор на Института за анализи и прогнози в туризма, в инетервю за БНР на 2 май 2023 г.

Той уточни, че предпочитанията към дестинациите се определят от културните интереси на хората, но няма масовост в някаква посока.

Става ли по-популярен градският туризъм?

„Имаме германски туристи, дошли групово да разглеждат изложби“, даде пример той. И допълни:

„Това се нарича туризъм в градска историческа среда, когато едни хора идват да се видят с други, които имат културни интереси. Пътуване към определени събирателни точки в градска среда, също е вид пътуване“, посочи той.

„Докато в минали години туристи са питали къде е пъбът, днес събирателни точки за определени туристи се оказват галерии, изложби, събития свързани с музиката и тук нещата не опират до нищо друго, освен приятните контакти и разговори, които водят помежду си“, каза още проф. Драганов.

Летният сезон и предпочитаните морски дестинации:

„Хората които пътуват – пътуват. Те не се ограничават с 1 дестинация един път. Годината има 52 седмици. В годишен план се реализират 21 милиона пътувания на българи в България, имаме 3 милиона активно пътуващи, които пътуват по 5-6 пъти“, твърди той.

Чуйте още подробности по темата от разговора на Лъчезар Христов с проф. Румен Драганов: