Румен Драганов
Снимка: НБТИзточник: БНР

Проф. Румен Драганов: Българският туризъм се връща към предпандемичното време

„Приходи и доволни туристи – това е печалбата за българския туризъм от почивните дни около Коледа и Нова година. Обслужването навсякъде вече е на високо ниво. За десетте дни имаме около 140 000 пътувания повече от очакваното. Общият брой достигна 740 000, от които 70 000 са в чужбина“.

Това каза пред БНР проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

И посочи, че през последните три месеца българският туризъм се движи с 10% над нивата, познати от 2019 година.

„2022 година няма да надхвърли 2019 година, но през тази година ще надхвърлим нивата от 2019 година, ако се движим с това темпо. Около 76 000 чужденци са дошли в България между празниците, а никога не сми виждали толкова чужденци в центъра на София в новогодишната нощ“.

В предаването „12+3“ на 2 януари 2023 г. проф. Драганов посочи едно от предизвикателствата пред родния туризъм – тежка конкурентна борба.

„Вървим много усилено към издаването на дигитална карта на България. Трябва да се направи организация за харчене на парите. Трябва да има национална туристическа организация. Има си принципи за туризма, трябва да започнем да ги спазваме. Има да си създадем организация в туризма, браншът трябва да влезе в собственото си управление кой кой е и тогава никой няма да задава въпрос кое е правителството и кой управлява. Туризмът работи със страните от света и там никой не пита кое е правителството. Там казваме какви са цените, условията, мирна ли е дестинацията. Бумът на туризма се дължи на това, че България се припознава като хубава, спокойна, зелена, млада дестинация, говореща езици и няма проблем хората дигитално да получат информация, подкрепа, поддръжка. В очите на европейците България е държава, в която се спазва законът“.

Интервюто с проф. Румен Драганов можете да чуете в звуковия файл: