коронавирус коронавирус
Снимка: PixabayИзточник: 168 часа

Проф. Радка Аргирова: Чужденците няма да искат да идват тук на почивка

Проф. Радка Аргирова в интервю за „168 часа“ на 24 септември 2021 г.: COVID ще върлува още 10 г. у нас, мачка туризъм и търговия.

– Проф. Аргирова, миналата година прогнозирахте, че може да се наложи да живеем между 5 и 10 години с COVID. Как стоят нещата към днешна дата?

– Да, мисля, че ще живеем още 10 години с тази зараза. Много страни в света ще се отърват от нея, но в България нещата ще се развият по съвсем друг сценарий. Тъй като много малко хора са имунизирани, у нас вирусът ще остане и ще има отделни огнища, които ще се местят периодично и ще налагат временни, локални, малки локдауни. Ще бъдат придружавани с карантини, с изолации в следващите 10 години.

България ще бъде много изолирана държава, чужденци няма да искат да идват тук на почивка, няма да искат да търгуват с нас, ще има трудности с туризма просто защото в България не е сигурно относно COVID.

– А ваксинираните колко дълго имат защита? Минаха 6-те месеца, за които казаха в началото, че със сигурност са ефикасни.

– Засега можем да кажем, че ефектът от ваксините трае 8 месеца, защото е минало толкова време. Продължаваме наблюденията. Имам основания да смятам, че минимум 2 години ще се запази имунитетът.

Защо го казвам? Съвсем ненапразно. Вече почти 2 години този вирус шества и колкото и да е изменчив, за това време продължава да е един и същи щам. Все още не е пробита имунната защита на организма, която се придобива от ваксините. Може да е по-малка, има варианти, към които препаратите са по-слабо ефективни. Учените споменават за южноафриканския вариант, който не желае да бъде неутрализиран от антителата, създавани от ваксината, затова там спряха да я поставят.

– Ставаше въпрос само за една от ваксините – тази на “Астра Зенека”, нали?

– Да, само за една. И второ, това е до известна степен локална особеност в онзи район на света. В момента, в който се появи вариант или варианти, които изобщо не могат да бъдат неутрализирани от антителата, предизвикани от ваксината, ще означава нов щам и тогава ще трябва нова ваксина и ще започнем всичко отначало.

– Как стои въпросът с третата или поддържащата доза ваксина?

– Не, няма нужда от нея. Имаме и клетъчен имунитет, засега той ни пази. Големите организации като СЗО и Европейската медицинска агенция не я препоръчват. Засега. Освен в случаите, когато има възрастни хора, при които поначало имунната система реагира по-слабо. Имат и по-малка концентрация на антитела и по-бавно става процесът. Болните, които са на кортикостероидна терапия, с трансплантирани органи, на онкологично лечение, които не образуват достатъчно антитела от ваксините, за тях може да се постави трета доза. Това са единични случаи, по лична преценка на лекуващия лекар и индивидуално според пациента. А не масово да се поставя трета игла.

– В началото на пандемията се смяташе, че ако има 70% ваксинирани и преболедували, ще изградим колективен имунитет. Сега как стои този въпрос?

– Знаем, че ще са необходими повече – може 80 или 90%, защото много бавно става процесът. Идеята с ваксинирането е да убиваме вируса, да не му даваме възможност да се разпространява, за да не мутира. Това е идеята. Като се бавим и има неваксинирани, които могат да бъдат заразени, му даваме възможност да се развива. Така просто няма да ни оправят никакви проценти.

Цялото интервю четете ТУК.