турист с маска турист с маска
Снимка: PixabayИзточник: БНР

Проф. Дженкинс: Туристите ще пътуват масово, когато се почувстват в безопасност

„Вътрешният туризъм в Обединеното кралство и Северна Америка ще бъде възможен през лятото. Като казвам „вътрешен“ имам предвид почивки вътре в конкретната държава. За Европа – ако ситуацията се стабилизира, също може да е възможно да се пътува през юли, защото хората имат нужда от почивка. Най-вероятно ще говорим за пътувания в Шенгенското пространство, ако то бъде отворено“. Това каза пред БНР проф. Том Дженкинс, изпълнителен директор на Европейската туристическа асоциация.

Според него много малко вероятно е да видим съживяване на външния за Европа туризъм преди август.

„Струва ми се, че ще трябва да изчакаме третото и четвъртото тримесечие, за да видим завръщане на туристите от Северна Америка, Русия или откъдето и да е другаде по света в европейските дестинации… Ваксинационните сертификати ще освободят туристическите пътувания на места, където те не са забранени. Всеки, който е получил две ваксинни дози и има отрицателен тест, е много малко вероятно да представлява заплаха за която и да е дестинация или той самият да е заплашен от заразяване. Такива хора трябва да могат да пътуват свободно. Проблем ще е, когато тези хора искат да почиват със семействата си – защото за децата още няма ваксина. Това означава, че онези курорти, които разчитат на семейния туризъм, каквито има много в Средиземноморието, ще трябва да допускат летовници без ваксинационен паспорт. Възможно е обаче да изискват тест“.

В предаването „Събота 150“ проф. Дженкинс заяви, че туризмът ще се завърне, когато конкретната дестинация и мястото, откъдето идват почиващите, се почувстват в постCovid ситуация.

„Не мисля, че хората ще пътуват, ако там, където живеят, има високо ниво на зараза, или ако там, където биха искали да отседнат, заболеваемостта е сериозна. Туристите ще започнат да пътуват масово, когато се почувстват напълно сигурни и в безопасност. Това няма да е заради предприетите мерки, а заради ниското ниво на инфекции“.

Той смята, че е било по-добре вместо подпомагане правителствата да организират данъчното облагане на туризма по по-интелигентен начин.

„Да се дават пари, разбира се, е нещо, което приветстваме. Понякога е необходимо. Въпреки това по-важно е да се управлява умно, но е много по-трудно постижимо и изисква време. Правителствата направиха каквото можаха. В някои държави беше проявена завидна гъвкавост, динамика и изобретателност, за да подпомогнат туристическата си индустрия. Други не се справиха толкова добре. Това, което бих искал да видя, е като цяло правителствата да не гледат на туризма като на индустрия, от която само постъпват данъци, а като продукт, който трябва да се култивира и развива дългосрочно“.

По думите му летният туризъм, който предлага плаж и море, ще остане същият, какъвто е бил преди 3 години, както и ски туризмът, и градският туризъм.

Интервюто на Марта Младенова с проф. Том Дженкинс можете да чуете в звуковия файл: