Акве кадиле Акве Калиде
Снимка: Регионален исторически музей в БургасИзточник: Монитор

Проект на Регионалния исторически музей в Бургас със специална награда за културен туризъм

България взе специална награда в международен конкурс за устойчив културен туризъм, стана ясно от съобщение на Европейската комисия по пътуванията (ETC).

Наградите се организират ежегодно като тази година получените заявления са 55 от общо 19 страни. 4 от тях не са в Европейския съюз (ЕС). Спрямо миналата година има 2 заявления по-малко, но сега участниците са повече. Конкурентите се състезават в 8 категории, сред които са „Нематериално наследство“, „Интерпретация на наследството“, „Гастрономически туризъм“ и „Иновации и дигитализация“.

България бе финалист именно в последната като за целия конкурс от страната ни има само едно подадено заявление. „Тази категория бе една от най-популярните“, казаха от комисията пред в-к „Монитор“. Страната ни кандидатства с дигитализирана версия на „Акве Калиде – любимите бани на императори, царе и султани“ – проект на Регионалния исторически музей в Бургас.

Победители в категорията обаче станаха Словения, Италия и Хърватия, но България успя да получи специалната награда от журито, състоящо се от експерти от Европейската мрежа за култура и туризъм (ECTN), ETC, Европейската комисия и други.