туристическо лого на България туристическо лого на България
Източник и снимка: Министерство на туризма

Продължават интензивните разговори за привличане на туристи от основни за България пазари със сходна епидемиологична обстановка

Продължават интензивните разговори за привличане на чуждестранни туристи в България, която благодарение на усилията на правителството и Националния оперативен щаб е сред държавите с най-слабо разпространение на CОVID-19.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обсъди в телефонни и онлайн разговори излизането от кризисната ситуация с редица представители на институциите и бизнеса от различни държави. През последните седмици тя проведе неколкократни такива обсъждания с Разван Пиржол, държавен секретар в румънското Министерство на икономиката, енергетиката и бизнес средата, с министъра на туризма на Гърция Хари Теохарис, с Томас Барайс, парламентарен държавен секретар в Министерството на икономиката и енергетиката на Германия, с Анджей Гут-Мостови, държавен секретар по туризъм в Министерство на развитието на Полша, с представители на министерствата на външните работи и регионалното развитие на Чешката република, в чийто ресор е туризмът, с Мехмет Ерсой, министър на културата и туризма на Турция, Асаф Замир, министър на туризма на Държавата Израел и др.

Всички изказахме общото становище, че са необходими съвместни и обединени усилия за преодоляване на кризата и поетапно възстановяване на пътуванията при спазване на здравните изисквания. Моите събеседници потвърждават, че перспективата пред България като туристическа дестинация е оптимистична, защото е сред страните с ефективни превантивни мерки срещу коронавируса. В условията на световна пандемия страната ни има редица съществени предимства, тъй като тази година основният мотив за избор на място за почивка безспорно е сигурността за здравето на туристите, коментира министър Ангелкова.

Около тезата за рестарт на туристическия сектор се обединиха и участниците в двете неформални онлайн срещи на министрите на туризма в рамките на Хърватското председателство на Съвета на ЕС, това бе изразено и на видеоконферентната среща на министрите на туризма на България, Гърция, Хърватия и Кипър с участието на Фридрих Юсен, изпълнителен директор на ТУИ Груп.

В разговорите, проведени с водещите туроператори от пазар България за тези държави, бе декларирано, че планират чартърните си програми за края на юни, началото на юли 2020 г.

Този интензивен обмен на мнения и конкретни предложения ни дава надежда, че в най-скоро време ситуацията ще се нормализира и ще се възстановят чартърните полети към страната ни, коментира министър Ангелкова. Тя припомни, че след указанията от Европейската комисия и благодарение на разговорите на премиера Борисов с лидерите на съседните страни от 1 юни България отвори границата си за туристи от общо 29 страни – сред тях държави членки на ЕС и съседни страни. Гражданите им могат да пребивават у нас без карантина. Фокусираме се към българските туристи, към тези от съседните държави и, разбира се, към гостите ни от основни за България туристически пазари в ЕС, които са със сходна епидемиологична обстановка.