българско Черноморие българско Черноморие
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: БТА

Проблемът с кадрите в туризма тази година е още по-изострен

Проблемът с кадрите в туризма през тази година е още по-изострен, коментира членът на УС на Варненската туристическа камара проф. д-р Стоян Маринов, който участва в първия по рода си българо-китайски форум „Международни клъстерни политики“ на 18 май 2018 г.

Специалистът посочи, че основно се търсят сервитьори, готвачи, бармани, аниматори, но най-вече готвачи. На пазара се търсят и рецепционисти, не достигат и екскурзоводи, защото при тях не е достатъчно да си грамотен по история и география, а трябва да знаеш и чужд език.

По думите му няма екскурзоводи с френски език, защото напоследък завършващите френска гимназия отиват в чужбина и остават там. Липсват екскурзоводи и с немски, най-много има гидове с английски и се опитваме да компенсираме с тях, но става все по трудно, обобщи той, цитиран от БТА.

„По моя информация хотелите, които отвориха в началото на май, вече имат доста добра заетост – на равнището или по-добра от миналата година. Това дава основания да се каже, че този сезон ще бъде поне на равнището на миналата година като нощувки и приходи, а през 2017 г. сезонът беше успешен“, уточни Маринов.