пристанище Русе пристанище Русе
Снимка: Пристанищен комплекс – Русе ЕАДИзточник: в-к Монитор

Пристанище Русе посрещна 26 000 круизни туристи

От началото на туристическия сезон до сега пристанище Русе посрещна 26 000 круизни туристи, а корабопосещенията са 183. Това съобщи пред в-к Монитор директорът на „Речен надзор“ към Изпълнителната агенция „Морска администрация“ Иван Жеков.

На луксозните плаващи хотели са пътували най-много американски пасажери – 27%, следвани от германци – 22% и англичани – 20%. По-малобройни са групите на австрийци, канадци, французи и австралийци. Сред круизните туристи, спрели на русенското пристанище, няма нито един българин. Справката в „Речен надзор“ сочи, че на борда на плавателните съдове е имало 25 наши сънародници, които обаче са били от обслужващия персонал.

Според Жеков условията за корабоплаване са благоприятни, няма ниски водни стоежи и заявените от туроператорите общо 338 корабопосещения през този сезон най-вероятно ще се изпълнят. Първият за тази година круизен кораб – „Viking Lif“, спря край Русе на 22 март със 180 туристи на борда.

Не се забелязва ръст на заявените корабопосещения в сравнение с миналата година. Тогава имаше 339 заявки от туроператори за спиране на круизни кораби на русенското пристанище, припомни директорът.