Ангелкова на дискусия в Бургас министър Ангелкова на дискусията "За по-чист морски туризъм" в Бургас
Източник и снимка: Министерство на туризма

Приоритет на правителството са инвестициите в инфраструктура за чиста околна среда

Министърът на туризма Ангелкова взе участие в дискусията „За по-чист морски туризъм“ в Бургас.

Един от основните приоритети в работата на правителството са инвестициите в големи инфраструктурни проекти, свързани с опазването на околната среда. В резултат мога уверено да заявя, че почти всички селища по Българското Черноморие вече имат пречиствателни станции и са под постоянен контрол за нормално протичане на сезона. С тези думи министърът на туризма Николина Ангелкова приветства участниците в дискусията „За по-чист морски туризъм“, която се проведе в Бургас. Министърът огласи и последните данни за туризма в областта. За периода януари-май 2017 г. в категоризираните места за настаняване, за които НСИ е предоставил данни до момента, реализираните нощувки на чужденци в област Бургас са над 334 хил., което е ръст от 3% ръст спрямо същия период за 2016 г.

Министър Ангелкова коментира, че освен отчетения ръст при нощувките има и около 2% ръст при приходите от пренощувалите чуждестранни граждани в област Бургас, които за периода на първите пет месеца надхвърлят общо 20 млн. лв. „Всички тези ръстове могат да станат постоянен тренд не само ако завишим критериите за по-високо качество на туристическите услуги, за да привличаме платежоспособни туристи, но и ако прилагаме иновациите, новите и зелените технологии, за да намалим емисиите парникови газове. Тази перспектива на практика означава да не изхвърляме отпадъци на плажа, в морето и навсякъде в природата и по този начин ще посрещаме повече чуждестранни туристи, а и българите ще са горди от чистата си страна и ще им е по-приятно да почиват в нея“, каза още тя.

„Още в самото начало на юни с министъра на околната среда и водите Нено Димов и представители на РЗИ направихме съвместни проверки на пречиствателните станции по Черноморието“, заяви министърът. Тя допълни, че мобилните екипи на ведомствата следят всеки сигнал, като се вземат и проби от представителите на регионалните здравни инспекции, за да се гарантира чистота на морската вода. „В групите има и представители на общините, които проверяват дали временните обекти по плажовете са включени правилно в канализационната мрежа. Всички тези мерки са част от грижата за комфорта на туристите, но и за екоравновесието и чистотата на Черно море“, каза още министърът.

Тя припомни, че работят пречиствателните станции „Созопол“, както и „Равда-Слънчев бряг-Несебър“, а през месец септември предстои и реконструкция на пречиствателната станция в Златни пясъци, финансирана по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Това е поредното доказателство, че държавата и общините правят максималното според възможностите си, включително и с финансиране по европейски и други програми, за едно по-чисто море, с което да се привлекат още повече туристи.

В дебата участие взе и ръководителят на отдел „Интеграция и екооценки” към ГД „Околна среда” на Европейската комисия Джордж Кремлис. Според думите му, бидейки част от Европа, Черно море извлича всички ползи от финансирането, което му предлага Европейската комисия. „Министър Ангелкова работи дълго и неуморно в това направление. Мода в Европа е да се налага кръговият туризъм, като се въведат устойчиви модели в развитието му, както и зелените етикети за хотелите, като това води до преки ползи. В момента кръговата икономика е ключов приоритет не само в сферата на туризма, но и във всички сфери на ЕК“, допълни още той.

Сред участниците в дискусията бяха и председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Ивелина Василева, зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, кметът на община Бургас Димитър Николов, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков и др.