принцеса Дана Фирас принцеса Дана Фирас
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: София Костадинова, НБТ

Принцеса Дана Фирас с мастърклас за опазване на културното наследство

На 30 септември 2019 г. като част от конференцията „Нови културни маршрути в Дунавския район“, организирана от Министерството на туризма се проведе мастърклас на нейно кралско височество принцеса Дана Фирас, посланик на добра воля на ЮНЕСКО и президент на Петра Нешанъл Тръст.

Мастъркласът беше посветен на опазването на културното наследство като неотменна част от развитието на устойчив туризъм. Според принцесата културното наследство трябва да се приема не като лукс, а като истинските основи на устойчивия туризъм. Наложително е да се смени отношението на хората, още повече, че половината пътувания в световен мащаб са свързани с културен туризъм. Изключително важно е да се опази това, което са оставили предците ни, като едновременно с това си дадем сметка, че ние също сме част от историята и продължители на миналото.

Принцеса Дана Фирас сподели първоначалния опит на Йордания за развитие на туризма, когато единствените усилия са били насочени към привличането на повече туристи. След първоначалната еуфория от бума на посещения, правителството си дава сметка, че едновременно с кампаниите по привличане на нови туристи, трябва да се разработват и прилагат мерки за опазването на културното наследство на тази страна, в която е популярно схващането, че където и да се започне да се копае ще се натъкне на културен паметник и регистрираните до сега са 50 000.

Конкретни мерки, които принцесата сподели, че се прилагат в Йордания са интегриране на сирийски емигранти с пилотен проект за обработка на камък по древен сирийски метод. Целта на този проект е освен съживяването на древния занаят и придобиването на нови умения у емигрантите, но и възвръщане на изгубеното им самочувствие на хора със заличена история и самоличност. Обучението и възпитанието на децата също са част от мерките, които трябва да се имат предвид, като става въпрос за опазване на културно наследство.

Основното правило, от което хората трябва да се водят е да се учат от миналото, за да се адаптират към бъдещето.