Несебър откриване на реставрирания средновековен храм „Йоан Алитургетос“
Източник и снимка: Община Несебър

Приключи реставрацията на храма “Йоан Алитургетос“ в Несебър

На 9 ноември 2018 г. Негово превъзходителство г-н Ерик Рубин, посланик на САЩ в България и г-н Николай Димитров, кмет на Община Несебър прерязаха лентата на реставрирания средновековен храм „Йоан Алитургетос“ в старата част на Несебър. В събитието се включиха министърът на туризма Николина Ангелкова и заместник министърът на културата Амелия Гешева.

Тържественият акт постави финал на тригодишно тясно сътрудничество между американското посолство и общината, посветено на опазването на една от знаковите забележителности на града, паметник от национално значение със статут на световна ценност.

Реставрацията на храма „Йоан Алитургетос“ е финансирана със средства осигурени от Посланическия фонд за опазване на културното наследство и посолството на САЩ в България, и същинската работа продължава в периода 2015-2018 г.

При прерязването на лентата кметът Николай Димитров благодари за съпричастността и спомоществователството, което Посланическия фонд и посолството на САЩ предоставиха за възстановяването на един от най-ценните средновековни монументи на Несебър.

Храмът „Йоан Алитургетос“ е построен през XIV век и е оцелял повече от седемстотин години. Според местни предания той е останал неосветен, но писмените извори свидетелстват, че в него са били извършвани богослужебни ритуали. Църквата е забележителна с разкошната си фасадна орнаментика, прецизно изработена от тухли и камък.

По време на унищожително земетресение през 1913г. църквата е сериозно пострадала в горната си част и в следствие придобива вида, в който я познаваме днес. През последната четвърт на миналия век, отчитайки тежките свлачищни процеси засегнали крайбрежието на полуострова, държавата и общината предприемат мащабни брегоукрепителни действия и районът на храма се социализира.

Към началото на 90-те години на миналия век специалисти на общината забелязват появата на пукнатини по северната фасада на храма. След предприети от всички отговорни институции мерки е изработен реставрационен проект.

Сътрудничество между Община Несебър и американското посолство осъществени за опазването на храма „Йоан Алитургетос“ е още едно доказателство за високата културно-историческа и художествена стойност на църквата, която е един от символите на Несебър.

Общината продължава с плановите реставрационни дейности на други обекти със статут на културна ценност по маршрута “Духовен път“. Стремежът на ръководството, е чрез съдействието на министерството на културата и министерството туризма, да се постигне удължаване на туристическия сезон и налагането на Несебър като водеща дестинация за религиозен и културен туризъм от национално и световно значение.

Общинското ръководство продължава политиката на опазване на културното наследство на града в дух на приемственост и се стреми да надгражда постигнатото до тук, като търси партньорство не само с държавни структури, но и с международни културни институции, фондации и др.