Дубровник, Хърватия Дубровник, Хърватия
Снимка: PixabayИзточник: БТА

Приходите на Хърватия от туризъм през 2023 г. са се увеличили с 11,4% до 14,6 милиарда евро

През 2023 г. приходите на Хърватия от туризъм на чуждестранни посетители са се увеличили с 11,4% до 14,6 милиарда евро, съобщи днес Министерството на туризма и спорта въз основа на данни на Хърватската национална банка (HNB), добавяйки, че има оптимизъм за предсезона и за цялата 2024 г., предаде хърватската агенция ХИНА.

Според данните на Хърватската национална банка приходите от чуждестранни туристи през четвъртото тримесечие на 2023 г. възлизат на 1,63 млрд. евро, със 160 млн. евро или 10,9% повече спрямо същия период на рекордната 2022 г.

„Рекордните приходи от чуждестранни туристи през 2023 г. потвърждават тенденцията на растеж, която регистрирахме през тази година и добрите резултати пред и след сезона, което е изключително важно за нас. С всичко постигнато през изминалата година, но и с показателите и прогнозите в началото на тази година, можем да бъдем също толкова доволни, защото това потвърждава, че сме на правилния път за постигане на стратегическите цели, които ще позволят на Хърватия да бъде устойчива, целогодишна и конкурентоспособна дестинация в бъдеще“, каза министър Николина Бърняц.

„Заслугите за резултатите, които постигнахме, са на всички служители в туристическия сектор и вярвам, че със съвместната синергия на всички заинтересовани страни и в силно партньорство с правителството тази положителна тенденция ще продължи и в бъдеще“, каза Бърняц, цитирана в прессъобщение на министерството на туризма и спорта.

В предсезона на 2024 г. броят на пътуващите се е увеличил с 10% до 971 000 спрямо същия период на 2023 г., а нощувките са се увеличили с 8% до 2,6 милиона, което дава повод за оптимизъм.