пресконференция на НБТ Поли Карастоянова, Красимир Гергов, Мартин Захариев и Румен Драганов (отляво надясно) на пресконференция на НБТ, 31 май 2017 г.
Източник и снимка: НБТ

Пресконференция на Сдружение Национален борд по туризъм

На 31 май 2017 г. в националния пресклуб на БТА Националният борд по туризъм (НБТ) даде пресконференция на тема: “Представяне на основните теми, включени в програмата на предстоящия Четвърти конгрес на Националния борд по туризъм, който ще се проведе под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов”.

Пресконференцията дадоха Красимир Гергов – председател на Управителния съвет на НБТ, Мартин Захариев – изпълнителен директор на НБТ, доц. Румен Драганов – председател на Контролния съвет на НБТ и Поли Карастоянова (ляво) – зам.-председател на Управителния съвет на НБТ.

Поводът за Четвъртия конгрес на Националния борд по туризъм е желанието на сдружението да стартира дебата за подобряване на политиките и регулациите в сектора на българския туризъм, заяви Мартин Захариев. Това е и първа голяма среща на туристическия бизнес след конституирането на 44-то Народно събрание и избора на редовното правителство.

На конгреса са поканени да присъстват министър-председателят Бойко Борисов, както и петима министри от кабинета: Николина Ангелкова – Министър на туризма, Боил Банов – Министър на културата, Лиляна Павлова – Министър на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018, Николай Нанков – Министър на Регионалното развитие и Емил Караниколов – Министър на икономиката, които заедно с депутати на ресорните комисии ще бъдат официални говорители в обявените в програмата панели. Заедно с кметове, неправителствени организации и водещи инвеститори, туроператори и експерти от туристическата общност ще бъдат обсъдени основните въпроси пред туристическата индустрия.

Туристическият бранш отчита и сериозен ръст на туристи в София след пускането на нискотарифни полети.

Най-важна е темата за реформата в туризма, посочи Захариев. а според доц. Драганов сегашното законодателство е доста тромаво за всеки инвеститор. От 98-ма година до сега са писани 3 закона за туризма. И всеки от тях има пороци.

Китай е нова дестинация и този тип туристи са много активни. За това и темата ще е част от програмата на конгреса, посочи Красимир Гергов – председател на Управителния съвет на НБТ. Според Мартин Захариев България трябва или да премахне визите за китайци или да направи издаването им по-бързо, а не както е сега за около две седмици. Освен трябва да има и директни полети до Пекин и Шанхай.

По време на форума участниците ще говорят и за използването на иновативни дигитални комуникационни стратегии в туризма, свободната сцена на съвременното изкуство като инвестиция в туризма, българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

В своя платформа НБТ иска нова концептуална рамка за закона за туризма, като се търси разделение на властите. Освен това трябва и ясно да бъде посочен ангажиментът на държавата да управлява туристическите атракции, които са публична държавна собственост.