министърът на туризма Николина Ангелкова министърът на туризма Николина Ангелкова
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: БНТ

Предвижда се около 10% ръст на туристите през новия зимен сезон

Ръст на туризма за поредна година. На този фон ресорното министерство обаче отне лиценза на редица туроператори и предвижда промени в регистъра им. Това разказа министърът на туризма Николина Ангелкова в студиото на „Денят започва“ по БНТ на 28 февруари 2018 г.

„Изключително много сме засилили контрола в министерството по отношение на туроператорите и турагентите“, каза Ангелкова. Миналата седмица са заличени 60 нови туроператори и общо стават 102.

Тя допълни, че туроператорите, които нямат право да извършват туроператорска дейност, са посочени в Националния туристически регистър всеки може да ги провери. Предвиждат се законови промени, които да ограничат ситуациите, в които някои туроператори обявяват несъстоятелност преди големи празници и пътувания.

„Зимният сезон върви изключително успешно до момента. Само за декември месец 2017 г. имаме над 15% ръст, почти 460 хил. чуждестранни туристи са посетили страната и това в сравнение с рекордния сезон от 2016-2017 г., който беше 1,4 млн., почти 19,6% ръст“, каза Ангелкова.

Бележи се ръст и на туристите от Германия, допълни тя и отбеляза, че се предвижда около 10% ръст на туристите този сезон. Ключов елемент за ръста на туристите е развитието на планинския туризъм, отбеляза тя.

„Това, което е изключително важно, и това, което взехме като решение на правителството на 28 декември е да се даде в случая на Банско възможност да се промени плана за управление на Национален парк „Пирин“, така че да се изгради втори лифт, спортнотехнически съоръжения изцяло при спазване на принципите на националното и европейското законодателство в областта на екологията и като цяло и по принцип това не трябва да се случва само за Банско, трябва да се случи и за Пампорово, и за Боровец, за Витоша, за курортите ни малките в Стара планина. За нас е изключително важно да развиваме планинския туризъм и то целогодишно“, каза Ангелкова.