министър Ангелкова министърът на туризма Николина Ангелкова
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: Дневник

Представители на туристическия бранш поискаха оставката на министър Ангелкова

Над 500 фирми и неправителствени организации от туристическия сектор поискаха оставката на ресорния министър Николина Ангелкова, съобщава Дневник.

Писмо за това депозира до премиера Бойко Борисов обединение „Бъдеще за туризма“. Под искането са се подписали общо 530 туристически фирми, 32 неправителствени организации от сектора и 97 екскурзоводи. Основните им аргументи са за липса на познания за функционирането на туристическия бизнес, водене на хаотична политика, липса на стратегия за работа в извънредното положение и на диалог с отрасъла.

„С оглед оцеляването на икономическия отрасъл „Туризъм“ в неговата цялост Ви призоваваме да разпоредите оставката на министър Ангелкова. На бранша е необходим решителен министър с познания в областта, ценз, реален професионален опит и воля за работа“, се казва в писмото до премиера.

„В ситуация на световна пандемия COVID-19 нашият бранш е оставен в режим на оцеляване. Туристическата общност в България не само че не получава навременна подкрепа от ресорния си министър, но е и принудена да спре работа със заповед от 17.03.2020 г.“, изтъкват от обединението. Оттам посочват, че секторът осигурява милиарди левове за българската икономика и се очакваше през 2020 г. той да осигури 18% от брутния вътрешен продукт. Изтъкват, че страните от ЕС са успели да намерят работещи механизми на национално ниво, докато Министерството на туризма досега не предлага спасителен план с икономически мерки за сектора.

Изключително закъснялата и спорадична реакция, както и липсата на каквито и да било опити за справяне с икономическата криза в сектор „Туризъм“ ни доведоха до убеждението, че министърът на туризма не може да защити и управлява поверения му бранш в кризисна ситуация. Вследствие на тези свои действия и бездействия г-жа Николина Ангелкова напълно изгуби доверието му“, се казва в писмото.

От обединението припомнят, че в началото на месеца застрахователното дружество „Армеец“ прекрати едностранно над 240 полици по задължителната застраховка „Отговорност на туроператора“, а Ангелкова свика среща със застрахователни компании. Единственият резултат от срещата „беше лавинообразно покачване на тарифите за застраховане“, изтъкват от „Бъдеще за туризма“. Туроператорите са сигнализирали Комисията за финансов надзор, поискали са обяснение от министъра и посочват, че ще се обърнат и към европейските институции. „Считаме за наше право като граждани на ЕС да алармираме за случващото се в България ЕК и комисаря по правосъдие и права на потребителите в най-кратък срок“, се казва в писмото.

От обединението посочват още, че на извънредната сесия на правната комисия в НС при обсъждане на промените в закона за извънредното положение министър Ангелкова не е защитила сектора за удължаване на срока за възстановяване на суми към потребителите, а предложи само 30 дни.

„В повечето европейски страни тези срокове бяха фиксирани от правителствата им в разумен диапазон от 12 до 18 месеца, за да може да се възроди секторът. Министерство на туризма не взе под внимание указанията на ЕК по този въпрос, както и предложенията от бранша. При удължаване на срока ще се избегне финансовото натоварване на държавата за намиране на средства за погасяване на тези задължения. Тази мярка може да спести милиони на държавата, да съхрани много фирми и да запази работни места. В същото време сумите по предплатени резервации на хиляди български граждани ще бъдат гарантирани“, се казва още в писмото.

Междувременно в отделно писмо Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и Българската асоциация на туристическите агенции (които също членуват в обединението) посочиха, че от началото на извънредното положение досега са разработили и внесли в Министерството на туризма над 20 документа с данни, прогнози и предложения за бранша. „Участвали сме в няколко срещи, но всичко това без резултат към момента“, посочват оттам. Изтъкват, че липсва адекватно законодателно решение, което да гарантира баланса между защитата на потребителите и запазване ликвидността на българските туроператори.

„На практика с действията на Министър Ангелкова България не е спазила препоръките на еврокомисаря по правосъдие и потребители да се осигури финансовото обезпечаване на туристическите организатори с цел гарантиране правото на възстановяване на предплатените и отменени пътувания на потребителите“, казват асоциациите.

В отговор по-късно Министерството на туризма изпрати позиция, в която подробно се описват всички действия на ведомството от въвеждането на извънредното положение. Посочва се, че „в тежката ситуация повече от всичко е нужно обединение и солидарност в осъществяването на тези мерки, за да се преодолеят щетите от световната зараза“.