Ирена Георгиева в ЮНЕСКО зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева на церемония в централата на ЮНЕСКО
Източник и снимка: Министерство на туризма

Представиха римските мозайки от Епископската базилика на Филипопол в ЮНЕСКО

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева участва в представяне на римските мозайки от Епископската базилика на Филипопол в ЮНЕСКО.

Представянето на римските мозайки от Епископската базилика на Филипопол е прекрасен повод да се говори не само за богатото културно наследство на неговия наследник Пловдив – най-стария жив град в Европа. Те свидетелстват и за предимствата на България като земя на безценни исторически паметници, които привличат милиони чуждестранни туристи – повече от собственото й население. Това заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева на церемония в централата на ЮНЕСКО в Париж. На събитието бе представена кандидатурата на археологическия обект за вписване в индикативната листа на световната организация за паметниците на световното културно наследство.

България е сред трите най-богати на артефакти държави в Европа и става все по-търсена от туристите заради своето богато минало и традиции, подчерта зам.-министърът и припомни, че в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО са включени 14 български забележителности, които са във фокуса на туристическия интерес.

Ирена Георгиева подчерта, че 2018 – Европейската година на културното наследство, дава също много поводи министерството да представя с нови инициативи потенциала на България като все по-разпознаваем културно-исторически маршрут. Първата половина на следващата година съвпада и с ротационното председателство на България на Съвета на ЕС. Сериозен ангажимент за нас ще бъде и организирането на второто издание на Международния конгрес на световните цивилизации и древните маршрути съвместно със Световната организация по туризъм към ООН в края на 2018 г. в София. Първият се проведе през миналата година също в партньорство със СОТ, каза още зам.-министър Георгиева.

Тя пожела успех на българската кандидатура и изрази увереност, че базиликата би заела достойно място сред останалите образци на световното културно наследство и ще привлича нови туристи към България. През 2019 г., след изграждането на цялостен музей на мозайките, тяхната красота ще стане достояние на хилядите гости на Пловдив като Европейска столица на културата 2019.