Шишманова баня

Представиха реставрираната Шишманова баня във Велико Търново

Туризмът създава преживявания, а чрез тях туристът създава своите истории. Това каза министърът на туризма Стела Балтова по време на представянето на реставрираната Шишманова баня във великотърновския кв. Асенова махала.

Археологическият обект е възстановен и социализиран по проект „Културното наследство на град Велико Търново във фокуса на европейското културно многообразие“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014. Изпълнява се по програмата „Културно наследство и съвременни изкуства” (мярка „Реставрация, обновяване и опазване на културното наследство”).

Във възстановената Шишманова баня ще се изнасят открити уроци по история за учениците, което ще стимулира социалното включване на ромското население. Реализацията на проекта ще съдейства за ефективното опазване на културното наследство на старопрестролния град и ще повиши привлекателността му за туристите.

Шишмановата баня е единствената по рода си от Второто българско царство с оригинален архитектурен план, което я отличава от сходни постройки от Античноста, Първото българско царство и турските хамами. Намира се в Асеновата махала и е една от малкото оцелели подобни сгради у нас. Останала е от периода непосредствено преди падането на старата столица под османско робство. В района на банята са открити ценни археологически находки, сред които монети от 15-16 век. Пръв за историята я описва изследователят Карел Шкорпил.

Възстановената сграда ще привлича повече туристи и ще направи тази част на града по-атрактивна за опознавателни обиколки.