Предложение на Националния борд по туризъм за предприемане на комуникационна кампания с атрактивни стимули за насърчаване на ваксинацията в България

Националния борд по туризъм (НБТ) изпрати писмо с предложение за предприемане на комуникационна кампания с атрактивни стимули за насърчаване на ваксинацията в България на 15 юни 2021 г. на любезното внимание на ген. Стефан Янев, Служебен министър-председател на РБ, както и на д-р Стойчо Кацаров, Служебен министър на здравеопазването, Асен Василев, Служебен министър на финансите, и доц. Стела Балтова, Служебен министър на туризма.

Националният борд по туризъм изразява загриженост във връзка с развитието на ваксинационната кампания в България, а именно: най-нисък процент на ваксинирани в ЕС, не повече от 10% български граждани; приблизително 2 млн. ваксини на склад и трайна тенденция за намаляващ интерес към възможността за ваксинация.

Необходим е рестарт чрез организиране на проактивна позитивна и привлекателна за българските граждани комуникационна кампания, чиято цел преди всичко е общественото здраве и преодоляване на пандемията COVID-19, както и създаване на възможности за осъществяване на търговски дейности и икономически подем.

Като инструмент за постигане на гореизложените цели предлагаме всеки ваксиниран българин да получава от държавата ваучер на стойност 50 лв., който да бъде използван в ресторантите и в хотелите в България (има широк кръг от услуги – атракциони, балнео и СПА, еднодневни екскурзии).

Не на последно място по този начин ще бъде подпомогнат пряко туристическият сектор, който пострада най-много от световната пандемия.

В подготовката на нашето предложение се запознахме и с разнообразни практики от международния опит. Например в САЩ вече над 38% от американците са напълно имунизирани. И ако в началото на годината нямаше достатъчно ваксини, сега те са вече на разположение, но на много места дозите си остават неупотребени. Затова активисти, власти и фирми започнаха да предлагат различни стимули, с които да мотивират скептично настроените хора. Щатът Охайо например всяка седмица отпуска по жребий награда от 1 милион долара – в лотарията участват гражданите, които вече са имунизирани. Преди няколко дни град Ню Орлиънс обяви, че за всяка инжекция с ваксина ще се полагат по половин килограм лангусти безплатно. И в други части на света има оригинални хрумвания: в Русия и Сърбия раздават ваучери за покупка на стоки. В Трансилвания, Румъния ваксинират в замъка на Дракула и издават сертификати за безсмъртие.
 
Изразяваме готовност за провеждане на работна среща, на която да обсъдим гореизложената концепция, както и конкретен механизъм за нейната реализация.