фестивал „Скариада“ фестивал „Скариада“
Снимка: ЕКЗИзточник: БТА

Празник на балканските ритми и кухня в Златоград

Празник на музиката и кухнята на балканските страни „Скариада“ предстои на 15 октомври 2022 г. в Етнографския комплекс в Златоград (ЕКЗ), съобщиха от Общинския консултативен съвет по туризъм. Ежегодният фестивал на балканските ритми и вкусове се провежда за 14-та година.

Дегустация на българска, сръбска, турска и гръцка скара е предвидена за гостите на празника. Етнографският комплекс ще бъде сцена на фолклорна музика и танци на Балканите.

Концертната програма на „Скариада“ е с участието на „Виво Монтана“, гайдарски състав „Дельо Хайдутин“, оркестър „Родопско настроение“ и бузуки състав от Гърция.

Пищният празничен календар в Етнографския комплекс привлича целогодишно туристи в Златоград, коментира Александър Митушев, управител на комплекса. Хотелиерите в града отчитат 10 процента ръст на туристи през приключващия летен сезон, а събитията „Един пазарен ден“, „Делюви празници“ и представянето на новата книга „Илюстрована история на Средновековна България“ привлякоха допълнителен поток от летовници и гости в родопския град.