Агия Напа, Кипър Агия Напа, Кипър
Снимка: PixabayИзточник: БНР

Правителството на Кипър утрои субсидиите за туризма

Правителството на Кипър утроява субсидиите, които ще предостави през тази година на бизнеса и местните власти с цел подобряване на предлагания на гостите туристически продукт и удължаване на туристическия сезон. С над 11 милиона безвъзмездни средства ще бъдат изпълнявани 16 програми, съобщиха от Министерството на туризма на Кипър.

Инвестициите в укрепването на туристическия продукт на Кипър ще допринесат за постигането на дългосрочните цели в сектора и ще засилят неговата конкурентоспособност, заяви заместник-министърът на туризма Костас Кумис.

Малко над 8 милиона евро за субсидиите се осигуряват от Плана за възстановяване и устойчивост и около 3 милиона евро ще бъдат отпуснати от държавния бюджет. Това е почти 3 пъти повече отколкото през миналата година. От 16-е програми най-голямата сума от 4 милиона евро е предвидена за проекти по плана за съживяване на селските, планинските и отдалечените райони, който предстои да бъде обявен, съобщи заместник-министърът.

Средства ще бъдат насочени и към специални форми на туризъм, които са част от стратегията на правителството за превръщането на Кипър в целогодишна дестинация.

Подготвя се план за развитие на приключенския туризъм, каза Костас Кумис. През тази година ще се насърчава и дигиталното популяризиране на агротуризма. Нов туристически маршрут за отглеждането на маслини в Кипър ще обогати тематичната програма „Сърцето на легендите“.