Прага страрият град в Прага
Снимка: Michael SchmidtИзточник: в-к Дневник

Прага забрани велосипедите в Стария град

Властите в Прага решиха да забранят придвижването с велосипеди в централната градска част в часовете, когато напливът на туристи е най-голям.

Забраната се предвижда да бъде въведена на 1 май за времето между 10 и 17 ч. и ще обхваща района от „Вацлавске намести“ до Карловия мост и Еврейския квартал, информира британският в-к Гардиън, цитиран от в-к Дневник.

Любителите на колоезденето негодуват срещу забраната, която е наложена без градът да е постигнал целта велосипедните пътувания да станат 5%. Според кмета Олдржих Ломецки обаче в зоната за пешеходци колелетата нямат място. Привържениците на двуколесния начин на придвижване възразяват, че над 1000 автомобила имат специални разрешения да се движат в Стария град. Те цитират данни, според които през последните 10 г. 21 пешеходци са били ударени от кола в Прага, а инцидентите с велосипеди са само три. В същото време в града на 1000 жители се падат 900 автомобила – близо два пъти повече от подобни западни градове.

Новото ограничение идва след като през 2016 г. общината забрани разходките със сегуей, които преди това се предлагаха на туристите.