Варна Пантеонът в Морската градина на Варна
Снимка: Владислав ЧаневИзточник: БНТ

Повече безплатни туристически обиколки във Варна

Повече безплатни туристически обиколки ще има през този летен сезон във Варна. Професионални екскурзоводи ще показват на гостите забележителностите на морския град в общо 50 тура. Инициативата се провежда пети сезон, като досега обиколките из Варна са били по 30 на година.

Обиколките за чужденци започват на 12 май и ще продължат до 30 септември. Ще се провеждат всяка седмица във вторник, сряда, петък и събота.

Тихомир Патарински, Туристически инфомационен център – Варна, пред камерата на БНТ: “Тръгват от Туристическия център през пешеходната зона, стигат до пристанището, през Морската градина се връщат и спират до Археологическия музей”.

Обиколките продължават 2 часа и половина. През това време екскурзоводът разказва на гостите за архитектурата и историята на местата, през които минават.

“Правим и три тура за българи, първият беше в събота и дойдоха общо 56 души на този тур. Избрали сме празнични дни, следващата дата е 15 август – Деня на Варна, и третият тур за българи ще е на 6 септември”, обясни г-н Патарински.

От Туристическия информационен център организират специална игра за чуждите туристи в Инстаграм.

“Идеята е да набележим знакови за Варна места, да им кажем, че може да се снимат там и да споделят снимките през нашия профил. Който събере повече харесвания, бихме осигурили символична награда”, разказа г-н Патарински.

Така чрез профилите на туристите, които са били във Варна, тя ще се рекламира по света.