из стария град Пловдив

Посещенията на туристи в Пловдив се увеличават

Министърът на туризма Стела Балтова се срещна с областния управител на Пловдив Здравко Димитров. Ръстът на нощувките в града за миналата година е 30%, а в посещенията на музеите e с 33% спрямо предходната година, обяви Димитров. Според него през уикендите трудно се намират свободни места в хотелите. Двамата разговаряха за привличането на повече полети на нискотарифните авиокомпании до Пловдив с цел увеличаване на броя на чуждестранните туристи.

Бизнесът в града поставя акцент върху летището в Пловдив, което трябва да бъде отдадено на концесия, защото няма как да дойдат повече чужденци без неговото развитие. Летището и нискотарифните авиокомпании са важни с оглед представянето на града като европейска столица на културата през 2019 г.

Министър Балтова посочи, че рекламата на Пловдив като такава столица трябва да залегне в маркетинговата стратегия на България за следващата година. Събитието е от национален, а не от местен характер с акцент културния туризъм, допълни тя.

Областният управител постави въпроса във връзка с изграждането на околовръстен път на Пловдив и отсечката до Асеновград. Министър Балтова каза, че вече е обсъждала проблема с министъра на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов.

На срещата присъстваха Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм Пловдив и Тракийски туристически район, както и депутатът Менда Стоянова.